12 Δεκ 2013

“Συγχαρητήρια, προσλαμβάνεστε”





Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Σε απάτη με ισχυρές ενδείξεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος φέρεται να εμπλέκεται ..ουκρανική εταιρεία η οποία, προκειμένου να μην κινήσει υποψίες, χρησιμοποιεί ως συνεργάτες-μεσάζοντες ανυποψίαστους πολίτες όλων των εθνικοτήτων (μεταξύ αυτών και Έλληνες).

Η έδρα της εν λόγω επιχείρησης είναι στο Κίεβο της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα διατηρεί γραφεία στην Τιφλίδα, στο Βερολίνο, στο Βουκουρέστι και στο Λονδίνο. Ειδικότητά της είναι, σύμφωνα με τους επικεφαλής της, η δημιουργία μονάδων παραγωγής στις αναπτυσσόμενες χώρες, η τεχνολογική μελέτη δημιουργίας νέων προϊόντων και η βελτίωση συστημάτων διαχείρισης των επιχειρήσεων.

Ο τρόπος που προσεγγίζει τους «μελλοντικούς συνεργάτες» της, την ώρα που το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 27%, είναι απλός και το δέλεαρ μεγάλο.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, άτομα που συνεργάζονται με την εταιρεία ψάχνουν στο διαδίκτυο και βρίσκουν βιογραφικά ατόμων τα οποία να αναζητούν εργασία σε εταιρείες που ειδικεύονται στο marketing. Στη συνέχεια επικοινωνούν με τους ενδιαφερόμενους μέσω email και τους κάνουν πρόταση συνεργασίας.

Το μεροκάματο είναι μεγάλο και η δουλειά που πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος επιθυμεί να συνεργαστεί είναι πολύ απλή. Να μεταφέρει μέσω Western Union στην Ουκρανία, χρήματα που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου. Για την συγκεκριμένη δουλειά η αμοιβή του, σύμφωνα με την εταιρεία, θα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ τον μήνα για μερική απασχόληση και σε 2.300 ευρώ για πλήρη. Εκτός όμως από τον μισθό, ο συνεργάτης θα εισπράττει και το 5% των χρημάτων που μεταφέρει.

Το email προσέγγισης


Ποιος θα μπορούσε λοιπόν να αντισταθεί σε μια τέτοια πρόταση εργασίας… Κανείς. Ένας από αυτούς που δεν μπόρεσαν να αντισταθούν και δέχτηκαν την πρόταση της εν λόγω επιχείρησης είναι και ο Κ. Χ. από την Κρήτη. Ήταν αρχές Νοεμβρίου, όταν ανοίγοντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του βρέθηκε μπροστά στο παρακάτω μήνυμα.



Όπως αναφέρεται και στο email, μαζί με το μήνυμα, ο υπάλληλος της εταιρείας επισύναψε και μία σύμβαση εργασίας την οποία θα έπρεπε να συμπληρώσει ο Κ. Χ. σε περίπτωση που ήθελε να συνεργαστεί με την επιχείρηση.



Έτσι και έγινε. Όπως τον ενημέρωσε τηλεφωνικά μια υπάλληλος της εταιρείας η οποία -κατά δήλωσή της- τον κάλεσε  από το Λονδίνο, ο Κ. Χ. θα έπρεπε να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό σε όποια τράπεζα ήθελε και να αποστείλει στην εταιρεία τα σχετικά στοιχεία (όπως ονομασία της τράπεζας, όνομα κατόχου λογαριασμού, αριθμό λογαριασμού, ΙΒΑΝ και BIC).

Οι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να το κάνει αυτό εξηγούνται στο παρακάτω email…



Οι μεταφορές των χρημάτων

Κάπως έτσι, ο ιδιώτης ξεκίνησε να δουλεύει για λογαριασμό της ουκρανικής εταιρείας. «Τους ρώτησα για ποιο λόγο θα έπρεπε τα χρήματα να μεταφερθούν μέσω εμού στην Ουκρανία από την στιγμή που η έδρα της εταιρείας βρίσκεται εκεί. Μου απάντησαν ότι οι λόγοι ήταν φορολογικοί, καθώς η Ουκρανία δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνει ο ίδιος, μιλώντας στο zougla.gr.

Η πρώτη μεταφορά χρημάτων πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2013, όταν στον λογαριασμό του ιδιώτη κατατέθηκαν 1.724 ευρώ τα οποία θα έπρεπε να μεταφέρει μέσω Western Union σε κάποιον Ουκρανό. Έτσι και έγινε…

Μετά από μερικές ημέρες έλαβε εκ νέου email με το οποίο η εταιρεία τον ενημέρωνε ότι θα έπρεπε να πραγματοποιήσει ακόμη μια μεταφορά χρημάτων, τα οποία και πάλι, είχαν ως προορισμό ένα πρόσωπο το οποίο κατοικούσε στην Ουκρανία.

Δέσμευσαν τον λογαριασμό

Με το πέρας όμως της δεύτερης μεταφοράς ξεκίνησαν τα προβλήματα. Η τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν ο ιδιώτης, τον ειδοποίησε ότι ο λογαριασμός του θα κλείσει καθώς θεωρείται ύποπτος.

«Αρχικά υπάλληλος της τράπεζα στην οποία είχα ανοίξει λογαριασμό, επικοινώνησε μαζί μου και μου ανέφερε ότι δεσμεύει τον λογαριασμό μου γιατί στην μεταφορά που έκανα στις 21 Νοεμβρίου, τους πήρε τηλέφωνο ένας υπάλληλος από μια τράπεζα της Γερμανίας και τους είπε ότι θέλει τα χρήματα που κατέθεσε πίσω. Το ίδιο έγινε και με την δεύτερη μεταφορά. Τελικά, στις 5 Δεκεμβρίου, υπάλληλος της τράπεζας, επικοινώνησε εκ νέου μαζί μου και μου είπε ότι ο λογαριασμός μου θα κλείσει ως ύποπτος απάτης» επισημαίνει στην ηλεκτρονική εφημερίδα.

Ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Στελέχη της φορολογικής διοίκησης, με τα οποία επικοινώνησε το zougla.gr, αναφερόμενοι στην ιστορία του Κ. Χ., εξέφρασαν την άποψη ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

«Είτε πρόκειται για απάτη, είτε για ξέπλυμα χρήματος με την μέθοδο “bank to bank”. Δηλαδή μεταφέρουν μαύρο χρήμα και το νομιμοποιούν μέσω της Ελλάδας. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος από τις Αρχές» σημείωσαν χαρακτηριστικά.http://www.zougla.gr