24 Δεκ 2013

Έλαμψε η Ήπειρος στα βραβεία της Ακαδημίας

Βραβείο διηγήματος στον Σωτήρη Δημητρίου, αλλά και βραβείο για ιατρική έρευνα των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μ. Λάμπρου και Δ. Φωτιάδη.

Τα φετινά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών τα ..
οποία απονεμήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου στην ετήσια πανηγυρική συνεδρία ιδρύματος είχαν και χρώμα Ηπείρου.

Το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, απονεμήθηκε στον εκ Θεσπρωτίας καταγόμενο, συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου για τη συλλογή του «Το κουμπί και το φόρεμα» (Εκδόσεις Πατάκη, 2012). «Σ’ αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να θυμόμαστε τους Στωικούς», δήλωσε ο Σωτήρης Δημητρίου. «Το εσωτερικό καλό και κακό λίγο αγγίζει την ψυχή μας. Οι δικές εσωτερικές συνθήκες έχουν βαρύτητα. Επίσης, από οτιδήποτε μας συμβαίνει πάντα μα πάντα κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις. Δεν υπάρχει απόλυτο καλό ή κακό. Αλλά, για να μην τα διυλίζουμε όλα, η τιμή είναι ευπρόσδεκτη, ιδίως σε αυτούς τους καιρούς και μάλιστα από την Ακαδημία Αθηνών».
Υπήρξε όμως και μία επιστημονική διάκριση.

Το Βραβείο Βασιλικής χήρας Γερασίμου Νοταρά, εις μνήμην Γεωργίου Ι. Δεμερτζή, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική εργασία επί της θεραπείας του καρκίνου ή επί της θεραπείας των παθήσεων της καρδιάς, απονεμήθηκε στην εργασία «The effect of shear stress on neointimal response following sirolimus – and paclitaxel-eluting stent implantation compared
to bare metal stents in humans» που υπεβλήθη από τους Μιχαήλ Παπαφακλή, Δημήτριο Φωτιάδη και Λάμπρο Μιχάλη. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοίνωσε χτες τη διάκριση της ερευνητικής ομάδας των: Λάμπρου Μιχάλη, Καθηγητή Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δημήτρη Φωτιάδη, Καθηγητή Τμήματος Επιστήμης Υλικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Μιχάλη Παπαφακλή, Διδάκτορος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την καλύτερη δημοσιευμένη εργασία στην Καρδιολογία και Ογκολογία με τίτλο: «Η επίδραση της διατμητικής τάσης στη δημιουργία νεοϊστού σε στεφανιαία αγγεία ανθρώπων μετά από τοποθέτηση ενδοαγγειακών προθέσεων επικαλυμμένων με φαρμακευτική ουσία σιρολίμους ή πλακλιλταξέλη συγκριτικά με απλές μεταλλικές προθέσεις».

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δηλώνοντας την πλήρη ικανοποίησή τους για τις ερευνητικές διακρίσεις του Ιδρύματος, εκφράζουν τα θερμά συγχαρητήριά τους και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Πηγή: www.epirusonline.gr