17 Δεκ 2013

Το χειρουργικό ψέμα Σαμαρά...


Ο Αδωνις Γεωργιάδης... στέκεται τιμωρία από τον πρωθυπουργό στα σκαλιά του Μαξίμου...
 Πολιτικό «ανφέρ» από τον πρωθυπουργό που προτίμησε να παρουσιάσει διαφορετικά τα πράγματα στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ώστε να μη...
βληθεί επικοινωνιακά η εικόνα του.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης... στέκεται τιμωρία από τον πρωθυπουργό στα σκαλιά του Μαξίμου. Οταν οι συνδικαλιστές γιατροί βγήκαν από το μέγαρο Μαξίμου, πανηγύριζαν. Δύο ώρες μετά, σε ραντεβού του υπ. Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, μάθαιναν το θλιβερό μαντάτο: ξεκινούν, άμεσα, οι διαθεσιμότητες! (φωτ. ΙΝ)

Την ίδια ώρα που ο κ. Σαμαράς εμφάνιζε εαυτόν ως υποστηρικτή του διαλόγου με τον κλάδο, έδινε σύμφωνα με πληροφορίες κρυφίως εντολή στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη να προχωρήσει άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες τις διαθεσιμότητες στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δηλαδή στον ΕΟΠΥΥ.
Διαθεσιμότητες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου 10 ημέρες ή, στην καλύτερη περίπτωση για τον ιατρικό κόσμο, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά για να διατηρηθεί και το... πνεύμα των εορτών. Αλλωστε, ο Αδωνις Γεωργιάδης αναμένει εντός των ημερών τη λίστα με τα κενά στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για να αποφανθεί για τον αριθμό των γιατρών που χρειάζονται στο σύστημα.
Η «εξαπάτηση»
Πάντως με την κίνησή του αυτή ο κ. Σαμαράς κατάφερε να «εξαπατήσει» τους συνδικαλιστές γιατρούς, οι οποίοι βγαίνοντας από το μέγαρο Μαξίμου πανηγύριζαν και διέδιδαν ότι ο πρωθυπουργός τράξηβε το αυτί στον Αδωνι. Ομως δύο ώρες μετά, σε ραντεβού του Αδώνιδος Γεωργιάδη με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τους ανακοινώθηκε το θλιβερό μαντάτο: ότι ξεκινούν οι διαθεσιμότητες άμεσα.
Ο διάλογος που ευαγγελιζόταν ο κ. Σαμαράς, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, έγινε σκόνη και θρύψαλα υπό το βάρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο διάλογος έγινε επίσης θρύψαλα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει στους ψηφοφόρους της πως κάνει ό,τι μπορεί για το καλό των γιατρών.
Είναι όμως η τελευταία πράξη ενός δράματος που πέφτει στα κεφάλια των ασφαλισμένων και ξεκίνησε με την είσοδο της Ελλάδας στις μνημονιακές πρακτικές. Ακόμη και αν επρόκειτο να θεωρηθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις Σαμαρά κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, ο τρόπος που χρησιμοποιεί την επικοινωνία ο πρωθυπουργός και η πολιτική εξαπάτηση όσων αντιστέκονται στις πολιτικές του συνιστούν μείζον πολιτικό θέμα.
«Νίκη» συνδικαλιστών
Από την άλλη, οι συνδικαλιστές γιατροί του πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΟΠΥΥ που γνωρίζουν καλά ότι έχουν χάσει το παιχνίδι εδώ και καιρό, επιμένουν να μιλούν για μια πρώτη νίκη μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μια νίκη την οποία αποδίδουν στο γεγονός ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης θα... υποχρεωθεί να κάνει διάλογο μαζί τους έστω και αν συνεχίσουν την απεργία τους. Βέβαια, είναι γνωστό σε κάθε πολίτη αυτή της χώρας πως αν ο πρωθυπουργός έχει διαφορετική άποψη από τον υπουργό του, δεν του τραβάει το... αυτί αλλά απλώς του ζητεί την παραίτηση. Κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε.
Γι' αυτό και ο Αδωνις Γεωργιάδης περιμένει εντός των ημερών να του έρθει ο κατάλογος με τις ελλείψεις των γιατρών στο ΕΣΥ, ώστε να αποσαφηνισθεί πόσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τού χρειάζονται και πόσοι όχι, ώστε να πάρουν το δρόμο για το σπίτι τους... Απολύσεις όπως έχει πει ο κ. Γεωργιάδης δεν θα γίνουν, καθώς οι γιατροί απλώς θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν μόνοι αφού πολλοί δεν θα δεχθούν να ενταχθούν στο ΕΣΥ σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μάλιστα με μισθό του επιμελητή εφόσον η κυβέρνηση δεν προτίθεται να τους μεταφέρει με το βαθμολόγιο που οι ίδιοι ζητούν.
Ωστόσο οι συνδικαλιστές γιατροί του ΕΟΠΥΥ κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και επιμένουν ότι θα κάνουν έστω σύντομο, αλλά διάλογο με τον κ. Γεωργιάδη. Για την τιμή των όπλων μάλιστα σκοπεύουν σήμερα να αποφασίσουν συνέχιση της απεργίας κατά τη διάρκεια της συνέλευσής τους, μια απεργία η οποία ούτως ή άλλως δεν τους κοστίζει σε τίποτε καθώς ξέρουν ότι σε λίγο καιρό οι περισσότεροι είναι σφόδρα πιθανό να βρεθούν εκτός συστήματος.
Μάλιστα οι συνδικαλιστές γιατροί αξιοποιούν το επιχείρημα ότι ο περιβόητος διάλογος θα γίνει υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο δεδομένου ότι οι εκπρόσωποί του ήταν εκείνοι που είχαν επίσημα συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

enet.gr