19 Ιαν 2014

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα: Στο 1,3 δισ. ευρώ οι οφειλές

Ολοένα και μεγαλύτερη γίνεται η δυσκολία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ για τους απλήρωτους λογαριασμούς. Σύμφωνα με την ..
«Καθημερινή της Κυριακής» οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ανέρχονται συνολικά σε 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται περίπου σε 4 εκατ. ευρώ την ημέρα.
Τα τιμολόγια χαμηλής και μέσης τάσης, δηλαδή από νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις κυριαρχούν στη λίστα, με τις  συνολικές οφειλές αυτής της κατηγορίας να ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων ποσοστό 65% περίπου αντιστοιχεί στα νοικοκυριά.
Ο στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας «χρωστάει» περίπου 190 εκατ. Οι ανεξόφλητες οφειλές των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με τη μέση τάση ανέρχονται στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 135 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές της Λάρκο.
Σημειώνεται ότι μεγάλη άνοδο σημείωσαν το τελευταίο διάστημα οι αιτήσεις καταναλωτών για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που προβλέπει εκπτώσεις μέχρι και 40% σε ευπαθείς ομάδες. Σε διάστημα μόλις ενός μηνός τα νέα αιτήματα ξεπέρασαν τις 56.000. Εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων αυτών θα εγκριθεί, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου να ανέλθει από περίπου 470.000 σήμερα σε πάνω από 500.000 καταναλωτές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα μεγάλος αριθμός καταναλωτών, τέλος, καταφεύγει για την ηλεκτροδότησή του στις «ρευματοκλοπές». Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, περίπου 35.000 πελάτες από το σύνολο των ετήσιων αποκοπών, λόγω της οικονομικής κρίσης, εκτιμάται ότι επιλέγει την αυθαίρετη επαναφορά του ηλεκτρικού ρεύματος, κίνηση που χαρακτηρίζεται όχι μόνον παράνομη, αλλά και επικίνδυνη.
Μόνον τους τελευταίους μήνες έχουν εντοπισθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ 2.000 αυθαίρετες επανασυνδέσεις. Η νομική υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ έχει υποβάλει από τον Αύγουστο έως τώρα 300 μηνύσεις για ρευματοκλοπές, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς, καθώς κάθε εβδομάδα κατατίθενται και νέες, επισημαίνει η «Κ».
 http://lykavitos.gr/archives/82258