21 Ιαν 2014

22 τάξεις δημοτικών στην Αν. Αττική χωρίς δάσκαλο – Η Δημόσια Παιδεία στη «γκιλοτίνα»

karekles_sholeiaΗ απόσταση ανάμεσα στην Ευρώπη και στο Νίγηρα (για να θυμηθούμε την γνωστή ατάκα της επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ) μειώνεται… Όχι, όμως, όπως θα έπρεπε μέσα από την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των...
κατοίκων της αφρικανικής χώρας, αλλά μέσω της «κατακρήμνισης» των συνθηκών ζωής στην Ελλάδα (ενός… θεωρητικά ισότιμου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης).
Η εικόνα που παρουσιάζει η Δημόσια Παιδεία στη χώρα είναι ενδεικτική της ισοπέδωσης που έχει προκαλέσει το μνημόνιο. Μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με τους Συλλόγους Δασκάλων και τους φορείς των Γονέων και Κηδεμόνων, 22 τάξεις είναι χωρίς δάσκαλο ακόμη και για περισσότερο από ένα μήνα και, την ίδια στιγμή 8 τμήματα νηπιαγωγείων είναι κλειστά. «Το ζήτημα των κενών έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην Αν. Αττική» αναφέρουν στις σχετικές ανακοινώσεις τους ο σύλλογος Δασκάλων Ανατολικής Αττικής και η Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων Μαρκοπούλου Πόρτο Ράφτη.
Ενδεικτικά της πρωτοφανούς κατάστασης εξαιτίας των «εκρηκτικών» ελλείψεων είναι τα εξής απίστευτα και, όμως, αληθινά που έχουν καταγράψει δάσκαλοι και γονείς μαθητών:
  • Μαθητές μοιράζονται σε άλλα τμήματα, αλλιώς θα έπρεπε να διακοπεί η φοίτηση τους!
  • Υπάρχουν τμήματα που έχουν έως και 35 μαθητές.
  • Το «κουδούνι χτυπάει πιο νωρίς» για τα παιδιά από το προβλεπόμενο ωράριο εξαιτία; των κενών. Για να μην συμβαίνει αυτό, εκπαιδευτικοί καλύπτουν τις ώρες μαθημάτων τα οποία παραμένουν «κενά».
  • Για ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας ούτε λόγος. Οι αδύναμοι μαθητές αφήνονται στις τύχες τους.
  • Σε όσα νηπιαγωγεία προκύπτει κενό (όπως για λόγους υγείας) αναστέλλεται η λειτουργία του αντίστοιχου τμήματος.
Δάσκαλοι και γονείς σε κινητοποιήσεις
Τα τεράστια προβλήματα των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ανατολική Αττική φέρνουν σήμερα (12.30 το μεσημέρι) τους γονείς και τους δασκάλους των περιοχών αυτών μπροστά από την είσοδο του… υπουργείου Παιδείας. Συλλογικοί φορείς έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας αιτούμενοι λύσεις στα στοιχειώδη που θα έπρεπε να έχουν τα παιδιά τους.
Επίσης, την Τετάρτη, τα μέλη του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Πόρτο Ράφτη θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου, στο χώρο του σχολείου παρουσιάζοντας την τραγική πλευρά του μνημονιακού «success story». Ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αποτελούν απτά παραδείγματα της καθημερινότητας που βιώνουν δάσκαλοι, μαθητές και γονείς σε όλη τη χώρα, ελέω «κουρέματος» και της, όποιας προϋπήρχε, δημόσιας Παιδείας:
1) Από διμήνου απουσιάζει η κύρια δασκάλα μίας τάξης, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί αντικαταστάτης της, αλλά ούτε και υπάρχει, προοπτική τοποθέτησης. Ετσι, κινδυνεύουν τα παιδιά να χάσουν τη χρονιά τους!
2) Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουν αλλάξει τρείς φορές η κύρια δασκάλα ενός τμήματος, δύο φορές η δασκάλα Αγγλικών -που, όπως φαίνεται, θα γίνουν 3- δύο φορές η δασκάλα των Γαλλικών και δυο η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής.
 http://www.nez.gr/archives/32085