8 Ιαν 2014

Ποιος είναι ο μυστηριώδης 29χρονος μεγιστάνας που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς στην Τουρκία [εικόνες]

Ρεζά Ζαράμπ. Ένα όνομα που στο άκουσμά του και μόνο προκαλούνται διαμάχες: μέχρι πρόσφατα κανείς δεν γνώριζε αν πρόκειται για αληθινό όνομα, ενώ η καταγωγή του εξακολουθεί να αποτελεί άλυτο μυστήριο....

Η τουρκική κυβέρνηση και τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σε αυτόν ως «Αζερμπαϊτζανό επιχειρηματία», ενώ τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα είναι αζέρικης καταγωγής Ιρανός!

Σε κάθε περίπτωση, μία αχλή σύγχυσης περιβάλλει το όνομα του ανθρώπου που βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία που συμπεριλάμβανε χρηματισμό υψηλών Τούρκων αξιωματούχων, ξέπλυμα χρήματος και όχι μόνο.
Τι είναι λοιπόν ο νεαρός Ρεζά Ζαράμπ; Τρανό δείγμα success story ενός μετανάστη που κατάφερε με τον πολυτελή βίο του να γίνει μόνιμο θέμα των τουρκικών gossip περιοδικών (λόγω και του γάμου του με την Τουρκάλα δημοφιλή τραγουδίστρια, Εμπρού Γκιουντές, από την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί); Ή σκοτεινή περσόνα μπλεγμένη σε εξίσου σκοτεινό δίκτυο συμφερόντων τριών χωρών;


Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος του, ο Ζαράμπ δωροδόκησε τους Τούρκους υπουργούς Οικονομίας, Ζαφέρ Τζαγλαγιάν, Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και λέγεται πως χρηματοδότησε και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, προκειμένου να τον βοηθήσουν να καλύψει τις παράνομες συναλλαγές του και να λάβει την τουρκική υπηκοότητα για τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του, αλλά και τη μαφιόζικη οργάνωση που είχε συστήσει.
Βάσει τουρκικών δημοσιευμάτων, το 2012, οπότε και ο επιχειρηματίας φέρεται να έκανε business και να λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Τουρκία και Ιράν, στη γείτονα χώρα φαίνεται πως έγινε εξαγωγή χρυσού ύψους 8,8 δισ. δολαρίων. Το αντίστοιχο διάστημα το 2011 η ποσότητα του πολύτιμου μετάλλου που βγήκε εκτός συνόρων ανέρχονταν σε μόλις 1,8 δισ. δολάρια.
Ο Ζαράμπ, ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε «Ρίζα Σαράφ», φέρεται να είναι ο άνθρωπος που μεσολαβούσε ώστε να προμηθεύεται η Τουρκία πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν, πληρώνοντας με ράβδους χρυσού, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Ο πολυτελής βίος του Ζαράμπ και της συζύγου του περιλάμβανε επαύλεις πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Ντουμπάι, στις κοσμοπολίτικες ακτές της Τουρκίας, το Βόσπορο και την Κωνσταντινούπολη, ιδιωτικά τζετ, σπορ αυτοκίνητα (μία BMW 7.60 αξίας $360,000, μία Aston Martin αξίας $489,000 και μία Rolls Royce αξίας $1.3 εκ.), πανάκριβα δώρα στην καλή του και τριαντάμετρα γιοτ.