23 Ιαν 2014

Ουκρανία: Για πέντε νεκρούς και 300 τραυματίες κάνουν λόγο ακτιβιστές

oukrania-kiebo-diadiloseis«Μέχρι στιγμής, πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περίπου 300 έχουν τραυματιστεί από τα μεσάνυκτα μέχρι τώρα», δήλωσε ο Όλεγκ Μούσιι, συντονιστής της ιατρικής υπηρεσίας των διαδηλωτών στο ραδιοφωνικό σταθμό Χρομάντσκε....

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής Πράβντα, τέσσερις εκ των πέντε έχουν χάσει τη ζωή τους από τραύματα που έχουν προκληθεί από σφαίρες.
Ο ιστότοπος της Ukrainska Pravda, αναφέρει ότι τέσσερις από τους πέντε ανθρώπους είχαν τραυματιστεί θανάσιμα από σφαίρες.
Στο μεταξύ ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία «εξαιρετικά σοβαρή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την ευθύνη την έχει το καθεστώς. Το καθεστώς έχει την ευθύνη να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω καμία ένδειξη ότι θα το κάνουν».
Όταν ρωτήθηκε για την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σουηδός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι: «μένει να την δούμε, όμως σίγουρα μετά από αυτό δεν θα είναι συνηθισμένη».
Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε «το σοκ της» για τα τελευταία βίαια επεισόδια στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε το Κίεβο με «πιθανές δράσεις» και με «επιπτώσεις στις σχέσεις της» με τη χώρα.
«Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη χρήση βίας και τα επεισόδια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. «θα εξετάσει πιθανές δράσεις και επιπτώσεις για τις σχέσεις μας με αυτή τη χώρα».
Ο κ. Μπαρόζο εκτίμησε ότι είναι «πρώιμο να πούμε» ποιες θα μπορούσαν να είναι οι δράσεις αυτές, οι οποίες θα πρέπει να «αποφασιστούν συνολικά» από την Ε.Ε..
Είμαστε σοκαρισμένοι από τα τελευταία νέα από την Ουκρανία», υπογράμμισε ο ίδιος.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάθριν ‘Αστον, με ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες, «καταδίκασε έντονα την κλιμάκωση των βιαιοτήτων» στο Κίεβο και ζήτησε «να σταματήσουν αμέσως οι πράξεις βίας».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εξάλλου, εξέφρασε την «πολύ έντονη ανησυχία» του για τις «όλο και πιο βίαιες συγκρούσεις» στην Ουκρανία, αλλά και την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της χώρας νόμων που περιορίζουν «τις ελευθερίες της έκφρασης και της συνάθροισης», δήλωσε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
Ο ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε θα επισκεφθεί την Ουκρανία την Παρασκευή και το Σάββατο για συνομιλίες με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανακαλεί τις θεωρήσεις εισόδου «μεγάλου αριθμού Ουκρανών» σε απάντηση της αστυνομικής βίας εναντίον των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
 http://lykavitos.gr/archives/83300