14 Ιαν 2014

6 ελέγχους και όχι 155 ή 266 έχει κάνει το ΣΔΟΕ στη λίστα Λαγκάρντ

Μόλις έξι ολοκληρωμένους ελέγχους για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και σήμερα. Από τη λίστα που περιέχει πάνω από 2.000 ονόματα καταθετών που διέθεταν λογαριασμούς...
στην Ελβετία, το ΣΔΟΕ κατάφερε μετά από 15 μήνες να πραγματοποιήσει 6 ελέγχους – και από αυτούς οι τέσσερις αφορούν συγγενείς του πρώην υπουργού...

Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Όλα αυτά τα αποκάλυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος κατά την σημερινή ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Αφότου λοιπόν το ΣΔΟΕ κατάφερε μέσα σε 15 μήνες  να ολοκληρώσει έξι ελέγχους, αυτή τη στιγμή έχει δώσει 266 εντολές για νέους ελέγχους , από τους οποίους όμως μόλις οι 155 έχουν προχωρήσει, έστω ως κάποιο σημείο. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες δεν έστειλαν στοιχεία ανά φορολογούμενο αλλά μαζικά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ να πρέπει να τις επεξεργαστούν, μια διαδικασία η οποία ωστόσο διακόπηκε αφού το καλοκαίρι τα στελέχη του συμμετείχαν σε μηνιαίο σεμινάριο επιμόρφωσης!
Οι… φρενήρεις ρυθμοί ελέγχων του ΣΔΟΕ φαίνεται ότι επηρεάστηκαν από τις εντολές του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και των οικονομικών εισαγγελέων, που είχαν διατάξει κατεπείγουσα έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ. Γίνεται φυσικά αντιληπτό ότι με αυτούς τους ρυθμούς η διαδικασία των ελέγχων θα ολοκληρωθεί κάποιο «σωτήριο έτος», το οποίο καμία αρχή αυτού του τόπου δεν μπορεί να το προσδιορίσει.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του 2013 έχουν γίνει από το ΣΔΟΕ 68 κλήσεις προς μεγαλοκαταθέτες, όπως ο επιχειρηματίας και εκδότης κ. Μπόμπολας, των οποίων τα ονόματα εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου να προχωρήσει ο έλεγχος των λογαριασμών τους.
Επίσης, ο κ. Στασινόπουλος ενημέρωσε πως η «λίστα Λιχτενστάιν» έχει μπει στο αρχείο από το 2011 και είναι θέμα του εισαγγελέα αν θα ξεκινήσει επανέλεγχος. Σχετικά με τη λίστα  των 54.000 ονομάτων που έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα από το 2008 ως το 2011, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ανέφερε ότι εξετάζεται από τη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και σημείωσε ότι την συγκεκριμένη τριετία οι 54.000 έλληνες πολίτες έβγαλαν από τη χώρα 54 δισ. ευρώ.
 Εμείς από την πλευρά μας ελπίζουμε να μην χρειαστούν 54 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου.
Κώστας Γυφτοδήμος από unfollow