30 Ιαν 2014

«Δεν βγαίνουμε από την κρίση ούτε φέτος» πιστεύει το 80% των Ελλήνων

4o_mnimonioΕνα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έδωσε περιθώριο στην κυβέρνηση έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους… Ομως, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, το τελευταίο τρίμηνο του 2013 η ανοχή των πολιτών τελείωσε.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από την ανάλυση των στοιχείων της τελευταίας έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen. Βάσει της έρευνας, ο παγκόσμιος δείκτης παρέμεινε σταθερός στις 94 μονάδες για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης της Ευρώπης, παρουσίασε οριακή μείωση 1 μονάδας φτάνοντας τις 73 μονάδες. Ειδικά, όμως, ο ευρωπαϊκός δείκτης μειώθηκε στις 18 από τις 32 αγορές, που μελετώνται στην έρευνα.
Η Ελλάδα στη «λίστα των δακρύων»
Σε ποια κράτη παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση; Ανάμεσα στις 9 από τις 10 χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη παγκοσμίως βρίσκεται η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Πορτογαλία!
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Ελλάδα, η μείωση του δείκτη φανερώνει ότι δεν έχει μεταβληθεί σχεδόν καθόλου προ το καλύτερο η ανησυχία των Ελλήνων για την εργασιακή τους ασφάλεια, καθώς και για την οικονομία (με τα δύο αυτά να παραμένουν οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους, σε ποσοστό 47% και 32% αντίστοιχα).  Το  γενικότερο αρνητικό κλίμα ενισχύεται από το γεγονός ότι 8 στους 10 Έλληνες αμφιβάλουν για το «αν η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς θεωρούν ότι η χώρα θα παραμείνει σε ύφεση τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες».
Ταυτότητα Ερευνας Nielsen για Καταναλωτική Εμπιστοσύνη
Η παγκόσμια, διαδικτυακή έρευνα της Nielsen για τη μέτρηση της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διεξήχθη από 11 έως 29 Νοεμβρίου 2013 σε 60 διαφορετικές χώρες, όπου συμμετείχαν πάνω από 30.000 καταναλωτές της Ευρώπης, της Ασίας, της Ωκεανίας, της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης αποτυπώνει την γνώμη των καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, τις ανησυχίες τους, αλλά και τις προθέσεις τους για το μέλλον.
Γελοιογραφία: Σχολή Ορνεράκη.
 http://www.nez.gr/archives/32355