18 Ιαν 2014

Πάγωσε η Μαδρίτη. «Ναι» σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από την Βουλή της Καταλονίας.

«Πάγωσε» η Μαδρίτη. Με πλειοψηφία 2/3, η Βουλή της Καταλονίας ενέκρινε την πρόταση των κομμάτων που έχουν ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από τη Μαδρίτη να ...ζητήσουν από το ισπανικό εθνικό κοινοβούλιο την αρμοδιότητα για την πραγματοποίησή του.
 
Υπέρ της πρότασης ψήφισαν όλα τα κόμματα, τα οποία έχουν ταχθεί υπέρ της...
πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος, τον ερχόμενο Νοέμβριο: συνολικά 87 ψήφοι υπέρ, έναντι 47 κατά, ενώ υπήρξαν και 3 αποχές. Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις διαρροές στο σοσιαλιστικό κόμμα, που τάσσεται εναντίον των σχεδίων της τοπικής κυβέρνησης.
Έξω από το κοινοβούλιο έγιναν δύο διαδηλώσεις, μία υπέρ της αυτονόμησης και μία κατά. Η συντριπτική πλειονότητα των Καταλανών πάντως, ανεξάρτητα από το εάν είναι υπέρ ή κατά της ανεξαρτητοποίησης, επιθυμούν να εκφραστούν δια δημοψηφίσματος.
Η πρόταση πάντως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθεί από την Βουλή της Ισπανίας, αφού τα εθνικά κόμματα, Λαϊκό (ΡΡ), Σοσιαλιστικό (PSOE) και UPyD, έχουν απορρίψει ως αντισυνταγματική την πρόταση των Καταλανών. Τα τρία αυτά κόμματα ελέγχουν σε ποσοστό 85% τη Βουλή.

Ωστόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην τοπική βουλή της Καταλονίας πέτυχε έναν πρώτο στόχο: να προκαλέσει γκρίνια στις τάξεις των σοσιαλιστών, αφού από το «αδελφό» σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλονίας PSC, υπήρξαν τρεις διαρροές. Επιπλέον εντείνουν τις σχέσεις Καταλονίας – Μαδρίτης και δημιουργούν ανησυχίες στην ΕΕ.

Λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, είχε ανακοινώσει ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου 2014 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Διπλό θα είναι το ερώτημα: «Επιθυμείτε η Καταλονία να είναι Κράτος;». Στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος απαντήσει θετικά, ακολουθεί και δεύτερο: «Θέλετε αυτό το Κράτος να είναι ανεξάρτητο;» .

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα τέσσερα καταλανικά πολιτικά κόμματα, όλου του πολιτικού φάσματος (κεντροδεξιά, ρεπουμπλικανική αριστερά, ριζοσπαστική αριστερά και Πράσινοι) ήρθε με διαδικασίες - εξπρές, είχε πει τότε ο Αρτούρ Μας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρξαν πολλά «παζάρια» μεταξύ των κομμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει επιφυλάξεις. «Εάν η περιοχή μιας χώρας θέλει να φύγει εκτός αυτής της χώρας, βεβαίως δημιουργείται ένα ακόμη κράτος και θα πρέπει να ζητήσει να ενταχθεί, εάν επιθυμεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άλλες χώρες θα πρέπει να αποδεχθούν αυτό το κράτος ως μέλος» σχετικά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Πηγή:  tvxs.gr