15 Ιαν 2014

Παρανομίες στον ξενώνα Καχριμάνη στο Μέτσοβο

Άλλα δηλώνει κι άλλα λέει η οικοδομική άδεια
Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος είναι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, όχι μόνο από το εύρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ιδίου και της οικογένειάς του με τους ξενώνες αλλά και...
από τα εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες, τις δανειοδοτήσεις, τις εντάξεις στον αναπτυξιακό νόμο και το "πόθεν έσχες" ακριβώς. Το ρεπορτάζ την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου διαβάστηκε από χιλιάδες «επισκέπτες» (και εδώ και στο facebook), κυρίως για την εμβάθυνση και

ανάλυση μιας κατάστασης που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες εισαγγελικές και άλλες ελεγκτικές Αρχές.
Το «τι Λιάπης, τι Καχριμάνης» μάλλον αδικεί τον πρώην Υπουργό κ. Μιχάλη Λιάπη και τον ξενώνα του που έκανε σπίτι παρά το γεγονός ότι επιδοτήθηκε. Τώρα βάζουμε το «νυστέρι» λίγο πιο βαθιά στην ήδη κακοφορμισμένη «πληγή», με την προσδοκία ότι ο επιλεκτικά εύθικτος κ. Καχριμάνης θα δεήσει να σεβαστεί τουλάχιστον τους πολίτες (αφού δεν σέβεται τους νόμους) και να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις – ακόμη πιο επιτακτικό αυτό αν θεωρεί ότι τον αδικούμε.
Για να μη σας μπερδέψουμε, σήμερα θα σταθούμε στον ξενώνα που έφτιαξε με τη σύζυγό του κ. Ελένη Κασσάρου στο Μέτσοβο, με τη συμμετοχή του κατά 5% (του το δώρισε η σύζυγος λέει) και εκείνης με ποσοστό 95%.
Σύμφωνα με τη δήλωση του πόθεν έσχες, η διώροφη οικοδομή με υπόγειο, όπως αναφέρεται, χτίστηκε το 1987 και είναι εμβαδού 485 τ.μ. με ημιτελείς αποθηκευτικούς χώρους 185 τ.μ., σε οικόπεδο της συζύγου του. Πήρε, λέει, δάνεια από την Εμπορική και την Κτηματική Τράπεζα, αλλά αποφεύγει να πει ποιού ύψους και με ποιες εγγυήσεις ούτε αν έχει επιδοτηθεί με ένταξη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα. Επιμένουμε σ’ αυτό διότι δεν επρόκειτο για ένα απλό οίκημα, αλλά για κατασκευή ξενώνα εννιά επιπλωμένων διαμερισμάτων ως επιχείρηση της συζύγου και ένα τμήμα της χρησιμοποιείται ως οικία της οικογένειάς του, όπως σημειώνει στη δήλωση πόθεν έσχες.
Τι συνέβη; Δανειοδοτήθηκε (και επιδοτήθηκε) για ανέγερση ξενώνα ή σπιτιού; Αν για το πρώτο, είναι νόμιμη η χρήση τμήματός του ως κατοικίας; Αφού είναι συνιδιοκτήτης του κτιρίου έστω κατά 5%, θα πει ότι συμμετέχει και στην επιχείρηση – εκμετάλλευση του ξενώνα ή μήπως έχει μισθώσει (υπάρχει σχετικό έγγραφο;) στη σύζυγό του ό,τι του αναλογεί και έναντι ποιου τιμήματος;
Αν αυτά σας φαίνονται τουλάχιστον «περίεργα» και δικαιολογημένα ζητούνται εξηγήσεις, δείτε τώρα την μεγάλη αντίφαση: Ο κ. Καχριμάνης δηλώνει δύο ορόφους, 485 τ.μ., εννιά διαμερίσματα του ξενώνα, κατοικία, υπόγειο και 185 τ.μ. αποθηκευτικούς χώρους. Στην άδεια οικοδομής όμως που εκδόθηκε το 1986 αναφέρονται δύο όροφοι, με δύο υπόγεια, συνολικά 789 τ.μ., 193,965 τ.μ. ως οικία, που αντιστοιχούν σε τέσσερα διαμερίσματα των δύο δωματίων και ένα των πέντε δωματίων, πάντα σύμφωνα με την άδεια. Τι απ’ τα δύο ισχύει; Υπάρχει μήπως κι άλλη οικοδομική άδεια; Η σοφίτα που κατασκευάστηκε συμπεριλαμβάνεται κάπου; Και όλο αυτό το κτίριο έγινε με προϋπολογισμό 3.200.000 δραχμές, όπως αναφέρεται; Τα αναφερόμενα ως «υπόγεια» σαν τι χρησιμοποιούνται; Ως διαμερίσματα του ξενώνα ή για ν’ αποθηκεύουν τα… «χρειαζούμενα»; Και τα 185 τ.μ. αποθηκευτικοί χώροι (ημιτελείς κατά το 2010 όπως τόνιζε ο κ. Καχριμάνης) τι απέγιναν; Γιατί δεν αναφέρονται στην οικοδομική άδεια; Και τα ρωτάμε όλα αυτά για τον επιπρόσθετο λόγο ότι εμφανίζεται μία οικοδομή αντί δύο, τεσσάρων ορόφων συν η σοφίτα.
Θα ήταν χρήσιμο να δώσει μία απάντηση σ’ όλα αυτά ο κ. Καχριμάνης, μαζί όμως και σε τούτα: Πόσα τ.μ. έχουν δηλωθεί στο Δήμο γι’ ανταποδοτικά τέλη και πόσα στη ΔΕΗ; Πόσα «ρολόγια» υπάρχουν; Για πόσα εν τέλει τ.μ. πληρώνει το γνωστό «χαράτσι»; Για 485 (συν 185 αποθηκευτικοί χώροι), για 193,965 ή για 789 τ.μ.; Για τη σοφίτα;
Μαζί με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις ο Δήμος Μετσόβου, η αρμόδια Πολεοδομία, η ΔΕΗ, το ΙΚΑ (για το τι δηλώθηκε και για πόσα ημερομίσθια καταβλήθηκαν εισφορές) αλλά και να προβούν σ’ ελέγχους το ΣΔΟΕ, Εισαγγελικές Αρχές και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης για να καταδειχτεί αν υπάρχουν παρανομίες και ποιες.
ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ 
 http://www.stotapsi.gr/25-front-page/1274-paranomies-ston-ksenona-kaxrimani-sto-metsovo.html