10 Ιαν 2014

“Ο Σόιμπλε μου είπε: Γιάννη, ξέχασέ το”

Συνέντευξη Στουρνάρα στους Financial Times
Τι μπορεί να κάνει αναρωτήθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας στην άρνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ενδεχόμενο να αποδεχθούν οι χώρες της Ευρωζώνης ζημιές από κούρεμα των δανείων τους στην Ελλάδα....
Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε σχετική πρόταση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής του Ταμείου στην...

τρόικα Πόουλ Τόμσεν λέγοντας ότι την απέρριψε.
“Ο Πόουλ και η Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να συνταχθώ με τη θέση τους. Εγώ είπα: Εντάξει, εάν λάβω τη θέση σας, αυτό θα βοηθούσε πραγματικά την Ελλάδα, αλλά είναι κάτι εντελώς ανέφικτο. Ο Σόιμπλε μου είπε: Γιάννη, ξέχασέ το. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει, οπότε τι μπορώ να κάνω;”
Ο υπουργός είπε ακόμα ότι η αλλαγή του νόμου, που προβλέπει ότι οι ομαδικές απολύσεις εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να εγκρίνονται από την κυβέρνηση, δεν μπορεί να ψηφισθεί από τη Βουλή ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τον τρόπο λήψης μελλοντικών αποφάσεων.
“Η πλειοψηφία είναι πολύ μικρή. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”, δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στις 153 έδρες που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, προσθέτοντας: “Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν”. Πάντως διευκρίνισε ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν μπορούν να γίνουν με διοικητικές πράξεις και όχι νομοθετικά. "Εάν πάμε στη Βουλή το θέμα αυτό, όταν η ανεργία είναι στο 27%, δεν θα ψηφιζόταν. Είναι τόσο απλό", δήλωσε ο υπουργός αναφορικά με το νομικό πλαίσιο για τις απολύσεις.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας επιμένουν ότι η Αθήνα πρέπει να αλλάξει τη νομοθεσία που απαιτεί κυβερνητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων.
Ο υπουργός εμφανίζεται να ζητά από την τρόικα να έχει ρεαλιστικές απαιτήσεις και να μειώσει τις απαιτήσεις της για μεγάλα νομοθετικά μέτρα ενώ δήλωσε πως κάθε φορά η έλευση της προκαλεί φόβο στην αγορά. “Ο κόσμος φοβάται όταν είναι εδώ η τρόικα. Αυτό πρέπει να αλλάξει”.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τρόικας αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μία συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό (σ.σ.: του 2014), με την Αθήνα να συμφωνεί να συγκεντρώσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα. Ωστόσο, προσθέτει, παραμένει η απόσταση των δύο πλευρών για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τους αξιωματούχους της τρόικας να επιμένουν ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει λιγότερα από τα μισά μέτρα που έπρεπε το 2013.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από enet, μοντάζ Γρέκι