15 Ιαν 2014

Το θέμα είναι πλέον πολιτικό: Φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνεχίζονται

Τα πλοκάμια της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα αντί να κόβονται συνεχώς μεγαλώνουν όπως απέδειξαν τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος στα μέλη της επιτροπής ...
Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ενώ ο κ.Στασινόπουλος βρέθηκε στο Κοινοβούλιο προκειμένου να ενημερώσει για την πρόοδο των ελέγχων όσων εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ, έδωσε κι άλλα στοιχεία για τη φοροδιαφυγή, οι αριθμοί των οποίων προκαλούν ίλιγγο.
Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους για φοροδιαφυγή βρίσκονται οι συνήθεις τα τελευταία χρόνια ύποπτοι: αγρότες, δικηγόροι, καλλιτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Ωστόσο αυτό που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα στοιχεία που έδωσε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ για τα εμβάσματα που φυγαδεύθηκαν από την Ελλάδα το διάστημα 2008-2011.
Προβληματισμός για τις καθυστερήσεις στον εντοπισμό και την επιστροφή των χρημάτων
Εντονος είναι ο προβληματισμός για την νωθρή αντίδραση του κράτους στο όργιο της φοροδιαφυγής, στον εντοπισμό όσων εμπλέκονται, αλλά και στην απονομή δικαιοσύνης και επιστροφής των χρημάτων στα δημόσια ταμεία. Μάλιστα ο κ.Στασινόπουλος σε μία προσπάθεια να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα για τη λίστα Λαγκάρντ είπε στους βουλευτές πως το ποσό για το οποίο γίνονται έρευνες είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τα ποσοστά της φοροδιαφυγής μέσα στην Ελλάδα. Μάλιστα έστρεψε τα βέλη του προς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και συνεπώς στο Χάρη Θεοχάρη για την καθυστέρηση στις έρευνες σχετικά με τα εμβάσματα που φυγαδεύθηκαν από τη χώρα και φτάνουν τα 54 δισ. ευρώ.
Πάνω από 300 εκατομμύρια η φοροδιαφυγή που έχει εντοπιστεί
Περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ είναι η φοροδιαφυγή καλλιτεχνών, δικηγόρων, αγροτών, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα:
  • 52 αγρότες εισέπραξαν παράνομα 52 εκατομμύρια ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ και κοινοτικές επιδοτήσεις για προϊόντα τα οποία ουδέποτε παρήγαγαν ή πούλησαν
  • 18 δικηγόροι είχαν αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 23 εκατομμύρια ευρώ
  • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με αδήλωτα έσοδα 29 εκατομμύρια ευρώ
  • 7 φορολογούμενοι απέκρυψαν εισοδήματα 8 εκατομμύρια ευρώ ενώ ήταν υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες»
  • 2 καλλιτέχνες δεν εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα 4,2 εκατομμύρια ευρώ
Και τα στοιχεία του ΣΔΟΕ δεν σταματούν εκεί αφού ο κ.Στασινόπουλος πρόσθεσε στοιχεία για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και επιδοτήσεις, μη έκδοση αποδείξεων, πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ψευδή «πόθεν έσχες».
  • 150 φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις με μηδενικά εισοδήματα βρέθηκαν με εμβάσματα στο εξωτερικό άνω του 1 εκατομμύρια ευρώ
  • 180 φορολογούμενοι οι οποίοι αγόρασαν ακίνητα στο εξωτερικό και ελέγχονται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος.
  • 380 Έλληνες που κατέχουν ταχύπλοα σκάφη αναψυχής εγγεγραμμένων στο ολλανδικό νηολόγιο.
  • 54.000 αιρετοί στη τοπική αυτοδιοίκηση με αρκετούς δημάρχους να έχουν εντοπιστεί με μαύρο χρήμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και παράνομο πλουτισμό. Δήμαρχος πόλης της Πελοποννήσου με 10.000 κατοίκους βρέθηκε να έχει στο λογαριασμό του 18 εκατ. ευρώ το οποίο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που έχει εμφανίσει στην εφορία.
  • Σε δημοτικές επιχειρήσεις όπου γινόταν μεγάλο «φαγοπότι» με μίζες και εμπόριο πλαστών και εικονικών τιμολογίων με προμηθευτές με απευθείας αναθέσεις έργων, εικονικές εργολαβίες, υπερτιμολογήσεις για έργα κτλ.
Φτερά έκαναν 54 δισ. ευρώ από την Ελλάδα το διάστημα 2008-2011
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ μιλώντας στους βουλευτές της επιτροπής θεσμών για το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ είπε ότι το ποσό για το οποίο γίνεται έρευνα φτάνει τα 2 δισ. ευρω, την ώρα που το διάστημα 2008-2011 έφυγαν από την Ελλάδα 54 δισ. ευρώ καταθέσεις.
Συγκεκριμένα ο κ. Στασινόπουλος είπε πως μέσα σε αυτό το διάστημα 54.000 Ελληνες έβγαλαν από τη χώρα 54 δισ. ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι πως από αυτά τα 22 δισ. δεν καλύπτονται και για τα οποία διεξάγεται έρευνα.
Με ρυθμούς χελώνας οι έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ
Με βηματισμό χελώνας προχωρά ο έλεγχος του ΣΔΟΕ για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ. Ο επικεφαλής της αρχής Θεσμών και Διαφάνειας Στέλιος Στασινόπουλος είπε στους βουλευτές της επιτροπής θεσμών ότι ο έλεγχος ξεκίνησε μετά το καλοκαίρι και ότι από την λίστα των 1.700 ατόμων, έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι μόνο σε 266 περιπτώσεις από τις οποίες οι 155 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Μάλιστα έκπληκτοι οι βουλευτές τον άκουσαν να υποστηρίζει πως μέσα στον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και θα παρουσιαστούν αποτελέσματα. Παράλληλα ανέφερε πως έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε έξι άτομα, των οποίων τα ονόματα είναι στη λίστα Λαγκάρντ και αποδείχθηκε πως έχουν αποκρύψει 10 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο τόνισε πως δεν είναι στην αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ να τα εισπράξει.