23 Ιαν 2014

Σκάνδαλα με εργολαβίες, διορισμούς και αναθέσεις στο ΚΕΠΕ

Με λουκέτο απειλείται το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) ενώ μεθοδεύεται η επιστημονική του υποβάθμιση με εργολαβίες, έρευνες πελατειακού χαρακτήρα με αναθέσεις και..
προσλήψεις ημετέρων.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αναδεικνύει σε επίσημο οικονομικό της σύμβουλο το ΙΟΒΕ ( Ίδρυμα Οικονομικών Βιομηχανικών Ερευνών), που εποπτεύεται από τον ΣΕΒ, στο οποίο διευθυντής μέχρι που ανέλαβε «τσάρος» της Οικονομίας ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας.
Μετά  τις αποκαλύψεις του θρίλερ για  τον διορισμό, με τον τρόπο που έγινε, παραμονή Πρωτοχρονιάς της τ. τέως αναπληρώτριας Τύπου της ΝΔ  κ. Βασιλικής  Τζότζολα, ως νομικής συμβούλου του ΚΕΠΕ αλλά και τις δηλώσεις του  κυβερνητικού ντουέτου της Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Ν. Μηταράκη, έρχονται στο φως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για το σχέδιο απαξίωσης του ΚΕΠΕ:
- Aπό τον Απρίλιο του 2013 ο νέος πρόεδρος  του ΚΕΠΕ Νίκος Φίλιππας, κουμπάρος του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, έχει ξεκινήσει αναθέσεις ερευνών σε πρώην αλλά και σημερινούς φοιτητές του επ΄αμοιβή.  Το πρόσχημα είναι ότι δήθεν  τις μελέτες αυτές αδυνατεί να κάνει το επιστημονικό προσωπικό και  στη συνέχεια τις παρουσιάζει ως επιστημονικό προϊόν του Κέντρου και με δημοσιεύσεις στις  εφημερίδες τις εμφανίζει ως δραστηριότητα .
- Γίνονται πληρωμές με βάση απόφαση του ΔΣ του ΚΕΠΕ του 2001 για έρευνες και μελέτες από εξωτερικούς συνεργάτες χωρίς να τηρείται η διαδικασία, χωρίς προκήρυξη και χωρίς ένταξη στο ερευνητικό πρόγραμμα του Κέντρου.
- Πρόσφατα εγκρίθηκε με ανάλογο τρόπο με απευθείας ανάθεση μελέτη με θέμα « Κατασκευή δείκτη φόβου GRIV για την Ελλάδα» έναντι  12. 000 ευρώ. Πρόκειται για κάποιο  μοντέλο του Σικάγου, που αφορά τις  συνεδριάσεις συναλλαγών για παράγωγα και τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Μόνο που ελάχιστα αφορά τη δική μας χρηματιστηριακή αγορά μια τέτοια διαδικασία.
- Έγιναν συμβάσεις μίσθωσης έργου  μέσω του Ειδικού Λογαριασμού του ΚΕΠΕ (ΕΛοΚΕΠΕ), χωρίς την προβλεπόμενη διαδικασία, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα νομιμότητας  αμοιβών και οδοιπορικών για διάφορες πελατειακές έρευνες. Σε μια περίπτωση που η ανάθεση έγινε στις 30.12.2013  το θέμα αφορά τουλάχιστον 8 εξωτερικούς συνεργάτες.
Όπως τονίζεται σε καταγγελίες του συλλόγου των εργαζομένων, ο νέος πρόεδρος του ΚΕΠΕ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επιδίωξε να παρίσταται μόνο στην αρχή της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ και στη συνέχεια να αποχωρεί για να διεξαχθεί η συνεδρίαση και να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην περίπτωση της σύμβασης με την κ. Τζότζολα αναφέρεται χαρακτηριστικά «…ρητώς  συμφωνείται ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι υποχρεωτικό  να παρέχονται με αυτοπρόσωπη  παρουσία της δικηγόρου στα γραφεία του ΚΕΠΕ..»,  ενδεχομένως επειδή στο κέντρο απασχολείται για την ίδια δουλειά  από χρόνια άλλος νομικός σύμβουλος.
Από χθες εξάλλου προετοιμάζεται για καθήκοντα διευθυντή προσωπικού διοικητικός υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών,  φίλος του προέδρου, και έτσι άρχισαν οι εσωτερικές μετακινήσεις και μετακομίσεις, ώστε ο νέος προσωπάρχης να αποκτήσει τον προσωπικό εργασιακό του χώρο.
Μεταξύ πάντως των καταγγελιών που αφορούν τη διοίκηση του ΚΕΠΕ περιλαμβάνεται και η μη εφαρμογή  των ρυθμίσεων του Ν.4093/12 που από 1.1.2013 προβλέπει τις μειώσεις μισθών κατά 20 % σε προέδρους οργανισμών.
Σημειώνεται ότι το ΚΕΠΕ είναι ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Είναι ερευνητικό ίδρυμα που σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη των οικονομικών προβλημάτων της χώρας ως επιστημονικός οικονομικός σύμβουλος του Κράτους.
Ιδρύθηκε το 1959 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που ανέθεσε την οργάνωσή του στον τότε καθηγητή  Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ και μετέπειτα πρωθυπουργό Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, ο οποίος παρέμεινε μέχρι το 1964, οπότε τον διαδέχθηκε ο καθηγητής Γ. Κουτσουμάρης μέχρι το 1967.
Στην ηγεσία του ΚΕΠΕ έχουν διατελέσει, μεταξύ άλλων  πρόεδροι οι καθηγητές Α.Κιντής, Στ.Θωμαδάκης Κων Δρακάτος, Γ.Προβόπουλος, Αλ.Σαρής, Β. Σαρσέντης, Δ. Χαλκιάς. Επίσης επιστημονικοί διευθυντές έχουν διατελέσει οι Παν. Κορλίρας, Κ. Προδρομίδης, Θ. Λιανός, Γ. Ζανιάς,Τρ. Κολίντζας, Μ. Κωνσταντοπούλου, Ηρ. Πολεμαρχάκης, Λούκα Κατσέλη, Ε. Βολουδάκης.
 http://www.matrix24.gr