7 Ιαν 2014

Ομολογία Σουλτς: Δεν άφησε την επιτροπή να έρθει στην Ελλάδα, για επικοινωνιακούς λόγους

Μάρτιν Σούλτς: «Δική μου απόφαση η αναβολή επίσκεψης της επιτροπής για την τρόικα»
Νωριτερα είχε ξεσπασει κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ κυβερνησης με τον πρώτο να καταγγέλει την κυβέρνηση οτι ...
μεθόδευσε την αναβολή της επίσκεψης της επιτροπής στην Ελλάδα για να μη δει ο υπόλοιπος κοσμος το αίσχος. Προς αυτο ο Ν. Χουντης δημοσιοποίησε επιστολή με την οποια εμπλέκει τον Σαμαρά.
Ο  Ζομ Ντους, εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ευρωβουλής, διευκρίνισε με ανακοίνωσή του το βράδυ της Δευτέρας ότι η απόφαση για...

την αναβολή της επίσκεψης στην Ελλάδα της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας, ελήφθη από τον Πρόεδρό του Μάρτιν Σουλτς χωρίς να υπάρξει, σε καμιά περίπτωση, παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «η απόφαση για την αναβολή ελήφθη έπειτα από διαβούλευση του Μάρτιν Σουλτς με τους δύο αρμόδιους εισηγητές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής».
«Ο βασικός λόγος για τον οποίον αποφασίσθηκε η χρονική μετάθεση της επίσκεψης ήταν διότι, λόγω των θεσμικών εκδηλώσεων για την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για το έργο της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας δεν ήταν δεδομένο», διευκρινίζει ο εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή του.
Κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο της Ευρωβουλής διευκρίνισαν επίσης ότι «ο Μάρτιν Σουλτς τηλεφώνησε την Κυριακή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να του εκφράσει τη λύπη του για την αδυναμία του, λόγω υποχρεώσεων, να παραστεί στις εκδηλώσεις στην Αθήνα».
Σημείωσαν ωστόσο ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έθεσε κανενός είδους αίτημα σε σχέση με την έλευση της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Πανικόβλητη η κυβέρνηση ακύρωσε επίσκεψη Ευρωβουλευτών-Θα παρουσίαζαν έκθεση για τα πεπραγμένα της τρόικας 
Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, η επίσκεψη στην Αθήνα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, που ερευνά τα πεπραγμένα της Τρόικα, μετά από παρέμβαση του έλληνα Πρωθυπουργού Σαμαρά και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, Σούλτς.
Πιο συγκεκριμένα, σε χτεσινό ενημερωτικό μήνυμα της Γραμματείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρεται ότι «Ο Πρόεδρος Σούλτς και ο Πρωθυπουργός Σαμαράς, έχουν αποφασίσει ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα πρέπει να αναβληθεί.», δημιουργώντας ποικίλα ερωτηματικά.
To κλιμάκιο των Ευρωβουλευτών θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Ελλάδα και συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες και βουλευτές. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει με επιστολή του στον πρόεδρο της βουλής αναλυτική συζητηση των αρμόδιων επιτροπών του κοινοβουλίου σε πλήρη σύνθεση με τους Ευρωβουλευτές για τα πεπραγμένα της τρόικας.
Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά θεωρείται πρωτοφανής, καθώς οι διμερείς επαφές με τους Ευρωβουλευτές και τα συμπεράσματα της έρευνάς του που καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών της τρόικας, θα αποτελούσαν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεσή τους οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι πολλές από τις απιτήσεις της τρόικας, αποτελούν επιταγές Ελλήνων παραγόντων, ενώ ειδικά για τις μειώσεις μισθών οι Ευρωβουλευτές αποκαλύπτουν ότι το μέτρο προτάθηκε το 2010 από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όντας εκπρόσωπος εργοδοτικών τότε οργανώσεων. Παρόμοια αναφορά γίνεται και για το θέμα του κατώτερου μισθού,όπου τονίζεται πως η μείωσή του δεν προτάθηκε από την τρόικα, αλλά από την ελληνική πλευρά.
Όπως γίνεται αντιληπτό πιθανές αποκαλύψεις του κλιμακίου της Ευρωβουλής θα έβαζαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Η αναβολή της επίσκεψης του κλιμακίου στην Αθήνα έρχεται μερικά εικοσιτετράωρα μετά την αποκάλυψη της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με την οποία το σενάριο Σαμαρά για έξοδο στις αγορές εντός του 2014 είναι πλήρως ανεδαφικό. Πιο συγκεκριμένα κορυφαίοι ξένοι οίκοι αλλά και η ίδια η Κομισιόν, όπως τεκμαίρεται από το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ανέφικτη την έξοδο στις αγορές εντός του 2014. Η Κομισιόν «διαψεύδει» την αισιοδοξία του Αντώνη Σαμαρά περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2014.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ΑΥΓΗ, με επίσημη απάντηση της Κομισιόν στην έρευνα που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον ρόλο της τρόικας σε χώρες που επιβλήθηκαν μνημόνια, η Ελλάδα  ενδεχομένως θα βγει μερικώς στις διεθνείς αγορές από το 2015. Στις 8 και 9 του μήνα στην Αθήνα η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας. Σαμαράς και Στουρνάρας αρνούνται να απαντήσουν στην Επιτροπή ενώ βασιλικότερος του βασιλέα εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, προιδεάζοντας για νέο μνημόνιο.
Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές το 2014, εκτιμούν στελέχη του οίκου Pimco, σε συνέντευξη τους στην εφημερίδα Ζιντόιτσε Zeitung. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει και την ανάλογη εκτίμηση του προέδρου του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Μαρσέλ Φράτσερ, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας από την Ευρωζώνη.
Ισχυρές αμφιβολίες για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του τρέχοντος έτους εκφράζουν η Κομισιόν, η Pimco και η JP Morgan, προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία είχε επενδύσει επικοινωνιακά στα δανεισμό από τις αγορές με ομόλογα για πρώτη φορά μετά την άνοιξη του 2010.
Σε δήλωσή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής επισημαίνει πως «η παρουσία στην Αθήνα της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της Τρόικα, θα χαλούσε τις φιέστες που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα χαλούσε τις φιέστες του λεγόμενου success story του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα”.
Παράλληλα όπως αναφέρει ο κ.Χουντής “η παρουσία της Επιτροπής θα έδινε την ευκαιρία να ακουστούν ξανά τα ερωτήματα για τις τεράστιες ευθύνες όσων μας έβαλαν στα δεσμά των συνεχών μνημονίων και όσων χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό ως πειραματόζωο μιας νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής Ευρώπης. Ό,τι προσπάθειες και αν κάνουν, όμως, δεν μπορούν να αποφύγουν τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να αποφύγουν την οργή του ελληνικού λαού».
Ο Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε σχετικά πως η κυβέρνηση είναι πανικόβλητη και ο Σαμαράς αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκμεταλλευτεί την ελληνική προεδρία της χώρας.
Από alterthess