29 Ιαν 2014

Στους Θαλασσαιμικούς δίνουν ΕΚΑΣ μόνο μετά θάνατον! Πρωτογενής αναλγησία

mesogeiaki_anaimia_thalasΗ κυβέρνηση θα χορηγήσει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) στους χιλιάδες θαλασσαιμικούς συνταξιούχους «σε κάποια άλλη ζωή»… Με μιά νέα απόφαση – όνειδος, την οποία οι πάσχοντες από...
Μεσογειακή Αναιμία καταγγέλλουν δείχνοντας την θλίψη αλλά και την οργή τους μέσω της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ), ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει αρνείται το ΕΚΑΣ -και- σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού.
Παρά το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής των θαλασσαιμικών είναι μικρό, ο κ. Στουρνάρας εξακολουθεί να μην τους εξαιρεί από το νέο όρο – «γκιλοτίνα», όπως αυτός ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και, σύμφωνα με τον οποίο το ΕΚΑΣ «κόβεται» σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας!
Ο πολιτικός παραλογισμός και η αναλγησία της κυβέρνησης φτάνει στο σημείο να στερήσει ακόμη και αυτό το πενιχρό επίδομα των 57 έως 230 ευρώ το μήνα, σε συνταξιούχους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία οι οποίοι διαβιούν με ποσά από 642,9 μέχρι και 706 ευρώ το μήνα (από 7.715,66 μέχρι και 8.472,09 ευρώ κυμαίνονται τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του εν λόγω βοηθήματος). Αλλά, όπως υποστηρίζουν επιφανείς υπουργοί, «η χώρα έχει σταθερή πορεία και πρωτογενές πλεόνασμα».
Τι λένε τα «θύματα» αυτής της πολιτικής που «συνυπογράφουν» κυβέρνηση και τρόικα; «Στους Θαλασσαιμικούς συνταξιούχους το ΕΚΑΣ θα δοθεί σε μια άλλη ζωή» έχει τίτλο η ανακοίνωση της ΕΟΘΑ την οποία συνυπογράφουν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιωάννα Μυρίλλα και ο γενικός γραμματέας Βασίλης Δήμος.
«Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών και αφορά σε αναπηρικά επιδόματα και ΕΚΑΣ μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο απαράδεκτη. Σύμφωνα με την τροπολογία θα εξαιρούνται από το ηλικιακό όριο των 65 ετών για τη λήψη του ΕΚΑΣ, όσοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας έχουν ποσοστό αναπηρίας 80%. Ετσι, οι θαλασσαιμικοί ασθενείς – συνταξιούχοι αποδεικνύεται πως πληρώνουν το βαρύ τίμημα του χαρακτηρισμού της αναπηρίας τους με ποσοστό 67% και άνω βάσει του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, αφού ΔΕΝ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΕΚΑΣ στη σύνταξη τους, μια και το ηλικιακό όριο των 65 ετών είναι μέχρι στιγμής μη προσδόκιμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΟΘΑ.
Και οι εκπρόσωποι των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία καταλήγουν: «Εάν ο υπουργός Οικονομικών έχει καταφέρει κάτι που δεν κατάφερε έως τώρα η επιστήμη, να αυξήσει δηλαδή το προσδόκιμο επιβίωσης των Θαλασσαιμικών ασθενών, ας κρατήσει το ΕΚΑΣ και ας το δώσει μετά τα 65 έτη. Μήπως, όμως, το κρατήσει για πάντα αφού δεν θα τους χρησιμεύει σε τίποτα σε κάποια άλλη ζωή»;
 http://www.nez.gr/archives/32297