17 Ιαν 2014

Ο Προβόπουλος, το Τ.Τ., η… απαγόρευση, τα δάνεια κ΄ οι συγγενείς Βενιζέλου

provopoul1Κατά την τοποθέτηση του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος δήλωσε για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου: «Δυο φορές..
απαγόρευσα ρητά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να δίνει επιχειρηματικά δάνεια με επιστολές των επόπτων».
Το ερώτημα, όμως, είναι «πώς», αφού υπήρχε αυτή η απαγόρευση από την Τράπεζα της Ελλάδος προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αυτό φέρεται ότι ενέκρινε με διαδικασίες «εξπρές» την χορήγηση δανείου ύψους 1.000.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011 προς την εταιρία «Υιοί Δ. Μπακατσέλου», της συγγενικής οικογένειας (εξ αγχιστείας) του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου;
Οι πιθανές εκδοχές είναι… δύο:
* Είτε ο κεντρικός τραπεζίτης ψεύδεται λέγοντας χθες (Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014) ότι απαγορεύτηκαν οι δανειοδοτήσεις επιχειρηματιών από το Τ.Τ., για να καλύψει την ανεπαρκή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος,
* Είτε όντως υπήρχε η απαγόρευση, αλλά η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος -παρότι υποτίθεται ότι ασκούσε αυστηρό έλεγχο στο Τ.Τ.- κάτι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είδε καλά (με τις «κακές γλώσσες» να λένε για ενδεχόμενο «ρουσφέτι» του τότε υπουργού Οικονομικών…).
Το δάνειο στην «Υιοί Μπακατσέλου ΑΕ»
Τι έγινε, όμως, με το συγκεκριμένο δάνειο; Σε μια περίοδο που οι τράπεζες είχαν κλείσει τις κάνουλες, η διοίκηση του Τ.Τ. φέρεται ότι, στις 23 Δεκεμβρίου 2011, ενέκρινε δάνειο ύψους 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε., το οποίο και εκταμιεύτηκε αυθημερόν με την έκδοση τραπεζικών επιταγών και τη μεταφορά των χρημάτων στους δικαιούχους.  Η επιχείρηση ειδών υγιεινής ανήκει στους γιους του επιχειρηματία Δ. Μπακατσέλου, πρώην επικεφαλής της ΔΕΘ – HELLEXPO και του ΕΒΕΘ, και εμπορεύεται είδη υγιεινής και οικοδομής.
 Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρία το καλοκαίρι του 2012 υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου δεύτερη αίτηση, με ταυτόχρονη αίτηση διατήρησης της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, αίτημα το οποίο απέρριψε το δικαστήριο.
Τι ισχυρίστηκε ο κ. Προβόπουλος
Για τα απαραίτητα συμπεράσματα διαβάστε τι δήλωσε χθες ο Γ. Προβόπουλος για τον υποτιθέμενο αυστηρό έλεγχο των επιχειρηματικών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου:
«Όταν ανέλαβα τη διοίκηση της ΤτΕ το 2008, υποχρεώσαμε το ΤΤ να σταθμίζει τις επενδύσεις του σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, στις οποίες είχε εν τω μεταξύ προβεί, με υψηλότερο δείκτη κινδύνου. Ζητήσαμε επίσης και την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου. Στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε τη δραστηριοποίηση του ΤΤ στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή μας για την αλλαγή του επιχειρηματικού σχεδίου. Τον Απρίλιο του 2009 (επιστολή 868/13.4.2009) απαγορεύσαμε στο ΤΤ να χορηγήσει περαιτέρω επιχειρηματικά δάνεια εάν προηγουμένως δεν υιοθετηθούν κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα και συστήματα διαχείρισης κινδύνων. Τον Ιούλιο του 2009 το ΤΤ ενημέρωσε την ΤτΕ για διορθωτικές ενέργειες καθώς και για την πρόθεση επέκτασης στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων. Τον Οκτώβριο του 2009 (επιστολή 5200/21.10.2009) ζητήσαμε η σχεδιαζόμενη επέκταση να γίνει μόνο μετά τον επιτόπιο έλεγχο της ΤτΕ που θα διαπίστωνε την επάρκεια των διορθωτικών ενεργειών. Στον έλεγχο που επακολούθησε διαπιστώθηκαν ελλείψεις και αδυναμίες. Το 2010 ως αποτέλεσμα του ελέγχου επεβλήθη περιορισμός (επιστολή 5107/14.4.2010), που προέβλεπε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να δίνονται μόνο σε εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή στο πλαίσιο κοινοπρακτικών δανείων»
Φωτό: Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος.
 http://www.nez.gr/archives/32006