19 Φεβ 2014

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014.

Μιχαλης Γαυγιωτακης
Με τόσα χρίσματα ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι κατοχυρωμένος από το σύνταγμα (άρθρο 102 ) παύει πλέον να υπηρετείται πιστά ως θεσμός και ως έννοια για αυτό που πραγματικά ..
δημιουργήθηκε.
Τα όργανα που καλούνται να ασκήσουν τα καθήκοντα τους εκλέγονται απευθείας από το λαό με άμεση , μυστική και καθολική ψηφοφορία.H αμεσότητα της εκλογής των << τοπικών αρχόντων >> αποτελεί έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και αδιαμφισβήτητο στοιχείο της δημοκρατικής ομαλότητας και οργάνωσης της πολιτείας μας.Αυτο που συμβαίνει σήμερα είναι ότι δεν έχουμε αμεσότητα αλλά σίγουρα έμμεση και καθοδηγούμενη εκλογική προτίμηση <<άρχοντα >> κατ’ υπόδειξη της κεντρικής εξουσίας. Το χρίσμα αποτρέπει και αποδυναμώνει το πολίτη να έχει ενεργητική συμμετοχή στα <<κοινά>>. Η τοπική αυτοδιοίκηση ως θεσμός συμβάλει στην αυτοδύναμη ρύθμιση της κοινοτικής ζωής με συλλογικές και αντιπροσωπευτικές διαδικασίες .
Πόσο αυτοδύναμη μπορεί να χαρακτηριστεί σήμερα όταν το κόμμα που κυβερνά χρίζει και αυτοπροσδιοριζει ως δεύτερη κρατική εξουσία την αποκεντρωμένη τοποθετώντας τον εκλεκτό του? Άλλο να στηρίζεις κάποιον και άλλο να διορίζεις κατ’ ανάγκη κάποιον κάπου υπηρετώντας σκοπιμότητες και συμφέροντα. Άλλο να λες αυτοδιοικώ και άλλο να λες ετεροδιοικώ .Η τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργεί ευκαιρίες , ενεργοποιεί τους πολίτες να συμμετέχουν στο κοινά , ενδυναμώνει το αίσθημα ευθύνης και του καθήκοντος απέναντι στη κοινωνία, ενώ παράλληλα διατηρεί την ενότητα και την εθνική συνείδηση των πολιτων.Οσο τα κόμματα δημιουργούν χρισμους η άμεση δημοκρατία απομακρύνεται και στη θέση της εγκαθίσταται ο αυταρχισμός .Εάν μέσα από την κοινωνία δεν μπορεί να αναδειχτεί ο καταξιωμένος επιχειρηματίας, ο επιτυχημένος επιστήμονας, και ο καταξιωμένος κοινωνικά νοικοκυραιος και ολοένα καταφεύγουμε στη λύση του πολιτικού, δεν έχουμε μέλλον σαν κοινωνία. Εάν πραγματικά θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία , ένα σύγχρονο κράτος , θα πρέπει από πλευράς διοικητικής οργάνωσης η κεντρική εξουσία να αποδεσμεύσει δυνάμεις και τάσεις που να ευνοούν την αποκέντρωση των εξουσιών και όχι να τις εξουσιάζει η’ να τις υποδειχνει χρίζοντας τα πρόσωπα που επιθυμεί. Με τη δημιουργία καλύτερης τοπικής κοινωνίας δημιουργούμε καλύτερη κοινωνία.