25 Φεβ 2014

22% αύξηση φόρου σε μη έχοντες – «Κόβουν» αποδείξεις σούπερ μάρκετ κ΄ πρατηρίων

venziniΜε το «έτσι θέλω» 22% παραπάνω φορολογική επιβάρυνση ετοιμάζεται να «ρίξει» δια της πλαγίας οδού η δικομματική κυβέρνηση σε πολλούς από τους «διαμένοντες» στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας.

Το «χαράτσωμα» για τους, ήδη, μη έχοντες θα γίνει μέσα από τη μείωση -κατά το ήμισυ- της αξίας των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και πρατήρια στον υπολογισμό της κάλυψης του συνολικού απαιτούμενου ποσού από την εφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της φίλα προσκείμενης στην δικομματική κυβέρνηση εφημερίδας «ΕλεύθεροςΤύπος», το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι «η αξία των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων θα «μετρά» κατά το ήμισυ για την κάλυψη του συνολικού απαιτούμενου ποσού αποδείξεων». Στο 100% της αξίας τους θα λαμβάνονται οι υπόλοιπες αποδείξεις.
Τι σημαίνει αυτό; Πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα τα οποία τους επαρκούν να πάνε μόνο σούπερ μάρκετ και να βάλουν λίγο καύσιμο για να μετακινηθούν εάν έχουν ένα μικρό αυτοκίνητο, ενδέχεται να κληθούν να καταβάλλουν 22% μεγαλύτερο φόρο! Και ο λόγος; Ότι δεν έχουν για να καταναλώσουν σε κάτι άλλο ή να αγοράσουν μια υπηρεσία (π.χ. από υδραυλικό) πέρα από το να επισκεφτούν μια… στις τόσες το σούπερμάρκετ και να βάλουν λίγη βενζίνη.
Το σχέδιο
Με βάση τις πληροφορίες του «ΕΤ», το νέο σχέδιο που ενέκριναν το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα για το 2014:
1) Όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει πλέον να μαζέψουν αποδείξεις δαπανών συνολικής αξίας ίσης με το 10% των ετήσιων εισοδημάτων τους από μισθωτές υπηρεσίες, για να διατηρήσουν την έκπτωση φόρου.
2) Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, θα επιβαρύνονται με φόρο 22% για το ποσό που έμεινε ακάλυπτο.
3) Για δύο τουλάχιστον κατηγορίες δαπανών, τις αγορές προϊόντων από σούπερ μάρκετ και την προμήθεια καυσίμων από πρατήρια, θα εφαρμοστούν μειωμένοι κατά 50% συντελεστές βαρύτητα (οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων θα «μετρούν» στο 50% της αξίας τους για την κάλυψη του ποσού που απαιτείται, για να διατηρηθεί η έκπτωσηφόρου των 2.100 ευρώ).
http://www.nez.gr/archives/33035