19 Φεβ 2014

Πρόστιμο 3.000 € σε όποιον συνδικαλιστή πλησιάζει στα 50 μέτρα ζητά εργοδότης!

thaumastiko-e1368303177784Στους μνημονιακούς καιρούς, όπως φαίνεται, η κοινή λογική έχει καταργηθεί. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι εργοδοσία ξενοδοχείου ζητά με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την απαγόρευση (!) της δράσης του ....
Συνδικάτου του χώρου αυτού, και την επιβολή χρηματικής ποινής 3.000 ευρώ για κάθε φορά που εκπρόσωποι του θα πλησιάζουν την επιχείρηση σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων.
Η υπόθεση θυμίζει λίγο πολύ το θέμα της –προ πολλών ετών- διένεξης του Γιώργου Νταλάρα και του Τζίμη Πανούση, όταν ο πρώτος είχε κερδίσει την υπόθεση δικαστικά. Η έδρα είχε επιβάλλει στον Τ. Πανούση να πληρώνει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό σαν πρόστιμο, κάθε φορά που ανέφερε δημόσια το όνομα του Γ. Νταλάρα.
Και αν σε εκείνη την περίπτωση μεγάλο μέρος της κοινωνίας περισσότερο το πήρε σαν αστείο, στην προκειμένη το θέμα είναι σοβαρό, αφού μερίδα εργοδοτών δείχνει διατεθειμένη να «τελειώνει» με τα συνδικάτα, εκμεταλλευόμενη τη νέα μνημονιακή, εργατική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων του νομού Αττικής, «η εργοδοσία του ξενοδοχείου ATHENS CYPRIA που βρίσκεται στην περιοχή του Συντάγματος απέλυσε τον περασμένο Νοέμβρη μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου μας και δυο μήνες αργότερα συναδέλφισσα που είχε συνδικαλιστική δράση, που στήριξε τις προσπάθειες μας, συνδικαλιστικές και δικαστικές, για την ανάκληση της παράνομης απόλυσης. Την τελευταία μάλιστα απόλυση, που την είχε σχεδιάσει η εργοδοσία από τα πριν, την πραγματοποίησε μόλις έληξε το μειωμένο ωράριο μητρότητας που είχε η εργαζόμενη, μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της».
Μπροστά στις διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις της πλειοψηφίας των επιχειρησιακών σωματίων του κλάδου στην Αττική, η εργοδοσία προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να απαγορεύσει με εισαγγελική παρέμβαση τη δράση του Συνδικάτου και των εργαζομένων του κλάδου, για την ανάκληση των παράνομων και τρομοκρατικών απολύσεων. Το επόμενο βήμα της εργοδοσίας, σύμφωνα με το Συνδικάτο, ήταν το εξής: Ζήτησε με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την απαγόρευση της δράσης του Συνδικάτου Επισιτισμού του νομού Αττικής (!) και την επιβολή χρηματικής ποινής 3.000 ευρώ για κάθε φορά που εκπρόσωποί του θα πλησιάζουν το ξενοδοχείο σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων!
«Η εξέλιξη αυτή δεν εκπλήσσει κανένα ταξικό σωματείο, κανένα εργαζόμενο του κλάδου που βιώνει τα τελευταία χρόνια το ξεδίπλωμα της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση κι εργοδοσία. Δεν μας εκπλήσσει ούτε ο τρόπος που επιλέγουν να επιβάλλουν τη σιωπή που θέλει να φέρει μαζί της η συμφωνία Ξενοδόχων και Ομοσπονδίας για μισθούς πείνας, για 10ωρη απλήρωτη δουλειά» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου.http://www.nez.gr/archives/32844