4 Φεβ 2014

Έξι ευρωπαϊκές τράπεζες απειλούνται από τα σοκ στις αναδυόμενες αγορές


Τεράστια ανοίγματα στις αναδυόμενες αγορές έχουν οι ευρωτράπεζες που έχουν δανείσει πάνω από 3 τρισ. δολάρια σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Τουρκία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Ν. Αφρική.

Το μέγεθος του ανοίγματος είναι τετραπλάσιο σε σύγκριση με τα δάνεια των αμερικανικών τραπεζών, γεγονός που θέτει τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα σε τεράστιο κίνδυνο σε περίπτωση κλιμάκωσης της αναταραχής που παρατηρείται τελευταία στις αναδυόμενες αγορές.
Οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα έντονοι για έξι ευρωπαϊκές τράπεζες, τις BBVA, Erste Bank, HSBC, Santander, Standard Chartered, και UniCredit, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Πιστεύουμε ότι τα σοκ στις αναδυόμενες αγορές αποτελούν πραγματική ανησυχία στο 2014,» αναφέρει ο Matt Spick, αναλυτής της Deutsche Bank. “Όταν η συναλλαγματική μεταβλητότητα συνδυάζεται με μείωση των εσόδων και αύξηση των επισφαλειών, δημιουργούνται κλιμακωτές απειλές για τα ανοίγματα των τραπεζών.»
Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τα μεγαλύτερα ανοίγματα έχουν άνοιγμα άνω των 1,7 τρισ. δολ. στις αναπτυσσόμενες αγορές.http://www.bankwars.gr