21 Φεβ 2014

Διαλύεται το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις ευρωεκλογές

Να οριστεί άτυπος αρχηγός της «Ελιάς», ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι των «58», στην πρώτη συνάντηση που είχαν με την αντίστοιχη αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, αιφνιδιάζοντας τη ..
Χαριλάου Τρικούπη και επιβεβαιώνοντας ότι τα εμπόδια είναι μεγαλύτερα από ότι εμφανίζονται.
Αυτό που ζήτησαν οι 58 είναι ότι η νέα κεντροαριστερή παράταξη που προσβλέπουν να συγκροτήσουν, πρέπει οπωσδήποτε να έχει έναν εκπρόσωπο ο οποίος στο εξής θα ομιλεί για λογαριασμό όλων. Εισηγήθηκαν, μάλιστα, το πρόσωπο αυτό να μη διεκδικήσει την ψήφο ως ευρωβουλευτής.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ αιφνιδιάστηκαν και αντέτειναν ότι η «Ελιά» δεν χρειάζεται κανέναν επικεφαλής, παρά μόνον τον τυπικό –κατά τον νόμο– εκπρόσωπό της.
Οι απαιτήσεις των 58 δεν έμειναν, ωστόσο, μόνο εκεί. Αρκετοί από τους «58» δεν κρύβουν ότι θα αποσύρουν τη στήριξή τους από το πολιτικό εγχείρημα, αν η σύμπραξή τους με το ΠΑΣΟΚ εκληφθεί από τους πολίτες ως μια ευκαιριακή συνεργασία, χάριν των ευρωεκλογών. Επιμένουν, λοιπόν, άμεσα το εγχείρημα να αποκτήσει όλα τα χαρακτηριστικά της ενιαίας πολιτικής παράταξης και όλοι οι μετέχοντες σχηματισμοί –με πρώτο το ΠΑΣΟΚ– να δεσμευθούν, ρητώς, ότι θα υπάγονται στο εξής στο νέο αυτό σχήμα. Απώτερος στόχος των «58» είναι η σταδιακή πολιτική αυτοδιάλυση όλων των «συνιστωσών» της «Ελιάς», και του ΠΑΣΟΚ κυρίως, αν το πολιτικό πείραμα επιτύχει στις ευρωεκλογές.
Οι «58» επιθυμούν να υπάρξει έως την Τετάρτη ένα ιδρυτικό κείμενο διακήρυξης, το οποίο να εξηγεί επακριβώς τον ρόλο, αλλά και τον στόχο της ενιαίας παράταξης. Ολα αυτά, ωστόσο, δεν φαίνεται να γίνονται δεκτά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αυτοδιαλύεται.
Το επόμενο μεγάλο αγκάθι είναι τα ονόματα που θα μπουν στο κοινό ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς». Στη χθεσινή σύσκεψη, οι μετέχοντες απέφυγαν σκοπίμως να μπουν σε ονοματολογία.
Ολα δείχνουν ότι ΠΑΣΟΚ και «58» δεν συμφωνούν ούτε σε αυτό. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η επιζητούμενη ανανέωση μπορεί να επιτευχθεί –και με το παραπάνω– αν μεταξύ των 42 προσώπων του ψηφοδελτίου το 60%-70% είναι νέα στελέχη, που δεν έχουν ξαναδοκιμαστεί στον ενεργό πολιτικό στίβο, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Οι «58», ωστόσο, ανησυχούν ευλόγως ότι αρκούν έστω και δύο γνωστά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ για να ακυρώσουν στην πράξη όλη την προσπάθεια ανανέωσης. Πολύ περισσότερο αν τα πρόσωπα αυτά κερδίσουν τις αντίστοιχες έδρες, τις οποίες διεκδικεί η «Ελιά».
Στην πραγματικότητα αυτό που φοβίζει τους «58» είναι το όνομα της Φώφης Γεννηματά, η οποία ακούγεται ότι θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές. Οι «58» πιστεύουν ότι η κ. Γεννηματά ή κορυφαία στελέχη, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, θα κερδίσουν -σίγουρα- 2 έδρες στις ευρωεκλογές και οι δικοί του υποψήφιοι δεν θα έχουν καμία τύχη.
Επιμένουν, λοιπόν, στην τοποθέτηση ενός νέου προσώπου που θα είναι επικεφαλής της συμπαράταξης. Τέλος, δεν έχουν συμφωνήσει τελεσίδικα, ούτε με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ, να μην καταργηθεί από το ευρωψηφοδέλτιο ο πράσινος ήλιος και οι ίδιοι διεκδικούν ένα άλλο λογότυπο.
 http://www.parapolitika.gr