8 Φεβ 2014

Για «χαρακίρι» ετοιμάζονται στη ΝΔ: Άσημα ονόματα στη λίστα των υποψηφίων – Όλο το παρασκήνιο



Xarakiri-570Φυγόκεντρες τάσεις χαρακτηρίζουν πλέον τη ΝΔ, καθώς από χθες επικρατεί νευρικότητα σε στελέχη στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) αλλά και στο κόμμα λόγω των εξελίξεων, με φόντο τη μάχη Τζιτζικώστα-Ιωαννίδη στην περιφέρεια αλλά και ...
τη δυστοκία που επικρατεί για το Δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». Με αυτό τον σκωπτικό τρόπο σχολίαζε σήμερα το πρωί κομματικό στέλεχος της ΝΔ στη συμπρωτεύουσα την κατάσταση που εξελίσσεται με δεδομένη την επικείμενη σύγκρουση Τζιτζικώστα-Ιωαννίδη για την Περιφέρεια. Στη ΝΔ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη στάση του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω του και πολλά έμπειρα στελέχη του κομματικού και αυτοδιοικητικού μηχανισμού.
Από την άλλη, ο κ. Ιωαννίδης εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πεισμωμένος λόγω της κίνησης Τζιτζικώστα να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές. Στο παρασκήνιο πάντως ήταν γνωστό πως ο νυν Περιφερειάρχης είχε δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη συγκρότηση του συνδυασμό του και αυτό ήταν κάτι, το οποίο στα κεντρικά της ΝΔ δεν εκτιμήθηκε σωστά.
Όπως δημοσίευσε πριν λίγο το real.gr, οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Ιωαννίδης συναντήθηκαν πριν από λίγες μέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου ειπώθηκαν βαριές κουβέντες. Σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews η συνάντηση έγινε υπό την αίρεση πως ο κ. Τζιτζικώστας θα κατευθυνόταν στο Δήμο Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο όμως ο νυν Περιφερειάρχης δεν δέχθηκε και στη συνέχεια ακολούθησε λεκτικός διαξιφισμός με τον πρώην Υφυπουργό Αθλητισμού.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει βαρύ κλίμα και για τον Γραμματέα της ΝΔ και αρμόδιο για τις επιλογές στην αυτοδιοίκηση, Ανδρέα Παπαμιμίκο. Όπως λέγεται, ο κ. Παπαμιμίκος έκλεισε γρήγορα τα «εύκολα» χρίσματα και έδωσε την εικόνα πως η διαδικασία ολοκληρώνεται, ενώ απέμεναν τα κενά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Του χρεώνεται επίσης προσωπικά ο χειρισμός της υπόθεσης Τζιτζικώστα, στον οποίο είχε τηλεφωνήσει, ζητώντας του να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Πλέον, στα γραφεία της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη επικρατεί παγωμάρα, ενώ εκφράζονται και φόβοι για την επικράτηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ένα παραδοσιακό κάστρο του κόμματος, στο οποίο όμως πλέον υπάρχει διχοτόμηση. «Το κόμμα καθυστέρησε πολύ» είναι η φράση που ακούγεται όλο και περισσότερο.
Ενδιαφέρον έχει όμως και το γεγονός πως η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα θα στηριχθεί κατά πάσα πιθανότητα από τους ΑΝ.ΕΛ. και το νεοσύστατο κόμμα των κ.κ. Πολύδωρα και Ζώη, κατευθύνοντας αρκετούς δεξιούς ψηφοφόρους προς τον «αντάρτη» της ΝΔ.
Για το Δήμο Θεσσαλονίκης, παίζει πλέον δυνατά το όνομα της Έλενας Ράπτη, ενώ ακούστηκαν και τα ονόματα του πρώην βουλευτή, Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος έχει παραδοσιακή διείσδυση στο δεξιό κοινό, αλλά και του πρώην εισαγγελέα, Βασίλη Φλωρίδη, αδερφού του Γιώργου Φλωρίδη.
Δυσαρέσκεια πάντως υπάρχει και στην Αθήνα για τους χειρισμούς της ΝΔ. Αφού όλοι οι κορυφαίοι απέρριψαν την πρόταση του κόμματος να κατέβουν στον αυτοδιοικητικό στίβο, στην ηγεσία του κόμματος μένουν λίγες επιλογές. Ακούστηκε το όνομα της βουλευτή στο Υπόλοιπο Αττικής, Γεωργίας Μαρτίνου, για την Περιφέρεια Αττικής, επιλογή που απορρίφθηκε, λόγω της μέτριας κοινοβουλευτικής της παρουσίας και του γεγονότος πως είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό. Σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr, έχει δοθεί εντολή να μετρηθεί το όνομα του Δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, και τις επόμενες μέρες αναμένονται συμπεράσματα. Πάντως, αν δεν βρεθεί υποψήφιος, μπορεί να στηριχθεί εν τέλει ο νυν Περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός.
Τέλος, στο Δήμο Αθηναίων μετά και την αυτοεξαίρεση του κ. Μίχαλου, δεν απομένουν πολλές επιλογές. Η υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου δεν συζητάται, ο πρώην Δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, θα είναι υποψήφιος, ακόμα και χωρίς τη στήριξη της ΝΔ, ενώ απομένει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ακόμα βρίσκεται σε συζητήσεις για την υποψηφιότητά του. Πάντως, στη ΝΔ δεν έχουν ξεγράψει τον νυν Δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, αν και θεωρείται πολύ δύσκολο να στηριχθεί, λόγω των πολλών ενστάσεων βουλευτών της Αθήνας (Κακλαμάνης, Σπηλιωτόπουλος, Ψυχάρης κ.α.).http://www.koolnews.gr