7 Φεβ 2014

Πολιτικό θρίλερ για τις τράπεζες

Συμφωνία-πακέτο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για όλα τα κρίσιμα ανοικτά θέματα του κλάδου περιμένουν οι τραπεζίτες, αλλά φοβούνται ότι... η έγκριση από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης του νομοσχεδίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εξελιχθεί σε πολιτικό θρίλερ με αβέβαιη έκβαση.

Η χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ότι η τρόικα θα βρεθεί «σύντομα» στην Αθήνα αναπτερώνει τις ελπίδες για μια συμφωνία, μέσα στις επόμενες ημέρες, της κυβέρνησης με την τρόικα και για τα «καυτά» θέματα του τραπεζικού «φακέλου» αυτής της αξιολόγησης. Ως γνωστόν, η τρόικα πλέον έχει αλλάξει διαπραγματευτική τακτική και θέλει, πριν βγάλει εισιτήρια για την Αθήνα, να υπάρχει συμφωνία στα βασικά, ανοικτά ζητήματα.
Η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έστειλε αγωνιώδη επιστολή στους «τροϊκανούς», για να προειδοποιήσει ότι οι καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση των συμφωνιών για τα θέματα που αφορούν τις τράπεζες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το τραπεζικό μας σύστημα: η Eurobank κινδυνεύει να χάσει τους ιδιώτες επενδυτές που ενδιαφέρονται για την αύξηση κεφαλαίου, το ΤΧΣ κινδυνεύει να χάσει την καλή ευκαιρία που δίνουν οι αγορές για ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, ενώ, χωρίς τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών, οι τράπεζες δεν μπορούν να καταρτίσουν και να υλοποιήσουν σχέδια αναδιάρθρωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τρόικα και κυβέρνηση καταλήγουν σε μια συμφωνία για τις τράπεζες που προβλέπει ότι:
Οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προσδιορισθούν από τα τεστ αντοχής θα υπολογισθούν σύμφωνα με το βασικό και όχι με το κακό σενάριο. Αυτό σημαίνει ότι ο «λογαριασμός» θα κινηθεί στα όρια των 5 δισ. ευρώ και δεν θα «εκτοξευθεί» στα 8 δισ. ευρώ. Για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής βάσης, όμως, η τρόικα δεν δέχεται αυτό που έχει δεχθεί ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή να προσμετρούνται στα κεφάλαια όλα τα ποσά αναβαλλόμενων φόρων.
Ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας δεν θα μειωθεί από το 9% στο 8%, όπως ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους από τα «κόκκινα» δάνεια και πρέπει να έχουν ισχυρότερη κεφαλαιακή θωράκιση από τις ευρωπαϊκές.
«Θολή» είναι προς το παρόν η εικόνα της διαπραγμάτευσης για το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει καταρτιστεί από την κυβέρνηση με στόχο να προωθηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με χαμηλή τιμή διάθεσης, η οποία θα προσδιορισθεί σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς, αλλά και να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, μέσω αγορών warrants από το ΤΧΣ με αντάλλαγμα μετοχές.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τρόικα δεν έχει αντιρρήσεις για τη διάθεση μετοχών από τη Eurobank σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που πήρε μετοχές το ΤΧΣ, αλλά δεν βλέπει με καλό μάτι την επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.
Πέρα από όλα αυτά, όμως, αυτό που έχει σημασία είναι αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τις διατάξεις για το ΤΧΣ. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με τη σκανδαλολογία να κυριαρχεί πολλοί βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσουν ένα νομοσχέδιο, που θα επέτρεπε να εκδώσει η Eurobank νέες μετοχές σε χαμηλή τιμή. Ο αριθμός των βουλευτών που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση είναι μεγάλος και σίγουρα απαγορευτικός για την εισαγωγή στη Βουλή των σχετικών διατάξεων.
Οι πληροφορίες από το πολιτικό «μέτωπο» προδιαγράφουν ένα θρίλερ στη Βουλή. Ο μόνος τρόπος για να περάσουν οι διατάξεις για το ΤΧΣ θα είναι να περιληφθούν σε νομοσχέδιο ενός άρθρου, στο οποίο θα ενσωματωθούν όλα τα συμφωνημένα με την τρόικα μέτρα. banksnews.gr