21 Φεβ 2014

Στο Κίεβο οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας σπο πάγκο η Ελληνική προεδρία

Άλλη μια ελληνική προεδρία στην ΕΕ εξελίσσεται σε διακοσμητική καθώς οι μεγάλοι της Ευρώπης δεν παίζουν την Ελλάδα και δεν την βάζουν στο παιχνίδι. Ουσιαστικά της έχουν αφαιρέσει το...
δικαίωμα να παρίσταται στα καυτά σημεία στην Ευρώπη.
Πριν λίγες εβδομάδες μετέβη στο Κιεβο η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Κάθριν Άστον χωρίς να συνοδεύεται από την Ελληνική προεδρία
Σήμερα βιώνουμε ένα ακόμη μεγαλοπρεπέστατο  άδειασμα  των εταίρων μας καθώς  μετέβησαν  στο Κίεβο  οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας χωρίς καμιά θεσμική ιδιότητα αφήνοντας εντελώς εκτός αποστολής και σε θεση “εξωφυλαρούχα” την ελληνική προεδρία και τον ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζελο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  του ΑΠΕ Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ του γάλλου, του γερμανού και του πολωνού υπουργού Εξωτερικών με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι τρεις υπουργοί, που έχουν μεταβεί στο Κίεβο σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, παρέμειναν για μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα στην ουκρανική πρωτεύουσα και θα ενημερώσουν τους ομολόγους τους που συναντώνται στις Βρυξέλλες εξ αποστάσεως.
«Δεν τους αναμένουμε εδώ πλέον», δήλωσε σχετικά μια ευρωπαϊκή πηγή.
Ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς, ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο Πολωνός Ράντοσλαβ Σικόρσκι αναμενόταν να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες νωρίς το απόγευμα για να συμμετάσχουν στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Προς το παρόν» θα παραμείνουν στο Κίεβο και θα είναι σε επικοινωνία με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, όπως επεσήμαναν διπλωμάτες.
Εξάλλου οι τρεις ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν ότι πιστεύουν πως υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των διαδηλωτών.
«Υπάρχουν πιθανότητες συμβιβασμού», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή που πρόσκειται στις συναντήσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των συζητήσεων.