17 Φεβ 2014

Από τα πλακόστρωτα της Φλωρεντίας στον πρωθυπουργικό θώκο



renchi«Θα βγάλουμε την Ιταλία από τον βάλτο». Έτσι και μη κρύβοντας τον ενθουσιασμό του για την πραγμάτωση του ονείρου του να γίνει  δηλαδή πρωθυπουργός της Ιταλίας, σχολίασε τις ..
τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας του 39χρονος Ματεό Ρέντζι.
Ο Ματέο Ρέντζι είναι δήμαρχος της Φλωρεντίας και ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα του. Πολλές φορές τον αποκαλούν «Ο πολτοποιητής». Το παρατσούκλι αυτό προέρχεται από το κάλεσμα που είχε απευθύνει προκειμένου να πολτοποιηθεί το πολιτικό κατεστημένο, που στο ευρύ κοινό έχει αφήσει την εικόνα του αναξιόπιστου, του διεφθαρμένου και του υπαίτιου για την φθορά της Ιταλίας μέσα στις δεκαετίες.
Ο Ματέο Ρέντζι, λοιπόν, αυτοπαρουσιάζεται ως η ρήξη με το παρελθόν σε κάθε τομέα. Μάλιστα, δείχνει μια αστείρευτη ενέργεια, ενώ ντύνεται με μαύρο τζιν και λευκό πουκάμισο. Είναι χαλαρός και άνετος, ταχύς και εύγλωττος. Στις ομιλίες του δεν χρησιμοποιεί σημειώσεις, ενώ στην ατζέντα του υπάρχουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Σε αυτά μάλιστα προτείνει ριζοσπαστικές λύσεις.
Πάντα, εμφανίζεται με την πεποίθηση ότι η πολιτική μπορεί να ασκηθεί διαφορετικά. Εμφανίζει την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή, ότι υπάρχει «ελπίδα».
«Οι άνθρωποι έχουν καταλάβει λάθος», δήλωσε σε πρόσφατο debate. «Δεν έχουν πίστη πλέον. Εγώ έχω πίστη στην χώρα. Για αυτό είμαι στην πολιτική».
Σε γενικές γραμμές, στην οικονομική του πολιτική, ο Ρέντζι δίνει έμφαση στην μείωση της γραφειοκρατίας παρά στην αυστηριοποίηση του νομικού πλαισίου. Επιχειρηματολογεί ότι το κράτος θα πρέπει να θέσει σαφείς κανόνες στις αγορές και να μην επεμβαίνει σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο Ματέο έχει ταχθεί μάλιστα και υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Προωθεί την πριμοδότηση του κόμματος που έρχεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, μια αλλαγή αναγκαία, όπως διευκρίνισε, για την μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος της Ιταλίας.
Ειδικότερα η πρόταση του Ρέντζι, προβλέπει «πριμ» εδρών για το κόμμα εκείνο ή για την συμμαχία κομμάτων που υπερβαίνει το 35% των ψήφων. Με το πριμ αυτό το κόμμα ή η συμμαχία που κερδίζει στις μελλοντικές εκλογές θα μπορεί να εξασφαλίζει «τουλάχιστον ένα 53% των εδρών».
Σε περίπτωση που κάποιο κόμμα ή κάποια συμμαχία δεν ξεπερνά το 35% των ψήφων, προτείνει να διεξάγεται δεύτερος γύρος με την συμμετοχή των δυο ισχυρότερων κομμάτων ή συμμαχιών, δεκαπέντε ημέρες μετά τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τις προτάσεις του το όριο εισόδου στην βουλή για μεμονωμένα κόμματα θα είναι 8% των ψήφων πανιταλικά και για τις συμμαχίες 5%, ώστε να ευνοείται η συνεργασία των διαφόρων κομμάτων.
Ο Ματέο Ρέντζι έχει δηλώσεις υπέρμαχος του  ευρωπαϊκού προσανατολισμού και πολλές εκ των προτάσεων του ανά περιόδους περιελάμβαναν  ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές.
Τώρα πια  νεαρός Ρέντζι καλείται να θέσει σε εφαρμογή όσα έχει υποσχεθεί, αλλά αναμένεται να ακολουθήσει την τακτική του… διαιτητή.
Άλλωστε, όταν σε μικρή ηλικία αναλάμβανε τη διαιτησία σε αγώνες ποδοσφαίρου έβγαζε κίτρινη κάρτα στους παίκτες από τα πρώτα λεπτά του ματς για να δείξει ότι είναι εκείνος που καθορίζει το παιχνίδι.
Με τη στολή του διαιτητή, λοιπόν, και την κίτρινη κάρτα ανά χείρας ετοιμάζεται να ανέβει στον πρωθυπουργικό θώκο, με σκοπό να παρουσιάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα σοκάρει, θα αναστατώσει, θα αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα και με πρόθεση να πράξει, όπως θα έλεγε ο ίδιος.
Τέλος ο 39χρονος, Ματέο Ρέντζι, είναι παντρεμένος και μέχρι στιγμής έχει διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού την προσωπική του ζωή. Αργά η γρήγορα όμως, θα πρέπει να παρουσιάσει δημόσια την πρώτη κυρία της Ιταλίας.
 http://www.toxrima.gr