7 Φεβ 2014

Πήραν «δώρο» και... αθωώθηκαν εφοριακοί της Θεσσαλονίκης


του Μάρκου Γεωργίου

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης δύο εφοριακοί που κατηγορήθηκαν ότι έλαβαν "φακελάκι" για να διευκολύνουν την επιστροφή ΦΠΑ σε εταιρία..
πετρελαιοειδών, το 2007. Αν και είχαν  καταδικαστεί  από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, σήμερα το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τους απήλλαξε από τις κατηγορίες της "παθητικής δωροδοκίας" και της "συμμορίας", λαμβάνοντας υπόψη διάταξη του νόμου που ίσχυε μέχρι το 2008.
Σύμφωνα με αυτήν, ο κατηγορούμενος τιμωρείται μόνο αν δωροδοκηθεί για μελλοντική πράξη ενώ στην επίδικη περίπτωση οι εφοριακοί αποδείχτηκε ότι είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου στα βιβλία της επιχείρησης και ότι είχε δρομολογηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ, πριν δεχτούν το "δώρο".
Ο νόμος σήμερα έχει αλλάξει περιλαμβάνοντας όλα τα ενδεχόμενα αλλά ο νομοθέτης προβλέπει ότι ισχύει η ευνοϊκότερη διάταξη για τον κατηγορούμενο και έτσι οι δύο εφοριακοί αθωώθηκαν.
Στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες μιλώντας για πλεκτάνη που έστησε ο καταγγέλλων επιχειρηματίας, για δικούς του λόγους. Οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν κατέθεσαν ότι συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω όταν παρέλαβαν χρηματικό ποσό 30.000 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, για να δρομολογήσουν την επιστροφή ΦΠΑ, ύψους 470.000 ευρώ, σε επιχείρηση πετρελαιοειδών. Ακόμη υποστήριξαν ότι υπήρξε και παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών που επιβεβαίωσε την τέλεση του αδικήματος.
Σε πρώτο βαθμό, τον Ιούνιο του 2007, καταδικάστηκαν  με ποινή φυλάκισης δύο χρόνων και τεσσάρων μηνών από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.http://www.voria.gr