27 Φεβ 2014

Μαθαίνουμε τους φόρους σε όλες τις… πτώσεις – Προχειρογραμμένα τα φορολογικά νομοσχέδια



stournaras-forologika-nomosxedia-570Ένα πραγματικό μπάχαλο επικρατεί με τους φορολογικούς νόμους καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίοι δεν χρειάζονται τροποποίηση ή πρόσθετες διευκρινίσεις.
Οι πλειονότητα των νόμων που αφορούν την ...
φορολογία μας χαρακτηρίζονται από μία προχειρότητα καθώς ο χρόνος τα τελευταία έτη ήταν πιεστικός ενώ την ίδια ώρα η Τρόικα έβαζε σκληρά χρονοδιαγράμματα. Έτσι έχουμε οδηγηθεί σε μία κατάσταση στην οποία υπάρχει αδυναμία στο να εφαρμοστούν οι νόμοι οι οποίοι αφορούν είτε το εισόδημα είτε τα πρόστιμα. Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και η φορολόγηση των ακινήτων. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ένα πρόσφατο δείγμα προχειρότητας αφορά την υποχρέωση των ανήλικων τέκνων να έχουν προσωπικούς κωδικούς για τη δήλωση των ακινήτων που είναι στο όνομά τους. Ύστερα από παρέμβαση, η υποχρέωση αυτή μεταβιβάσθηκε στους γονείς που πλέον είναι υπόχρεοι να δηλώσουν το ακίνητο για λογαριασμό των ανήλικων παιδιών τους. Οι τελευταίοι φορολογικοί νόμοι επί της ουσίας δεν εφαρμόζονται. Και αυτό διότι διαπιστώνονται λάθη και παραλείψεις, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην αγορά.
Οι στρεβλώσεις στη φορολογία εξοργίζουν φορολογούμενους, εφοριακούς, λογιστές, συμβολαιογράφους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ακόμα δεν γνωρίζουν πώς θα φορολογηθούν και τι πρέπει να δηλώσουν στα διάφορα έντυπα που πρέπει να υποβάλουν. Για να μπορέσουν να εφαρμοσθούν οι νόμοι, απαιτείται ένα ακόμα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα διορθώνει τα λάθη και θα κλείνει τα μέτωπα λίγο πριν ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος.
Παράλληλα τα πρόστιμα γίνονται πλέον πιο ήπια ενώ θα ισχύσουν και αναδρομικά. Θα μειωθούν οι επιβαρύνσεις στον φόρο υπεραξίας ακινήτων, ενώ θα αποσυνδεθεί η υποβολή δήλωσης ΦΠΑ από την καταβολή του φόρου. Επίσης αλλάζει -ξανά- το σύστημα παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας το οποίο υπογράφει ο Προκόπης Χαζτηνικολάου, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να υπολογίσουν ενιαία τον μηνιαίο φόρο στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Στο πολυνομοσχέδιο θα προστεθεί διάταξη, που θα προβλέπει την παρακράτηση φόρου μόνο για τις κύριες συντάξεις. Δηλαδή δεν θα γίνεται καμία παρακράτηση στις επικουρικές έως ότου οι υπηρεσίες του υπ. Εργασίας να μπορέσουν να υπολογίσουν ενιαία τον φόρο.
Με αυτόν τον τρόπο οι συνταξιούχοι θα δουν τους λογαριασμούς τους αυξημένους, ωστόσο αυξημένος θα είναι και ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν ένα χρόνο μετά. Με τις αλλαγές που έρχονται: • Μειώνονται τα πρόστιμα μέχρι και 80%. • Εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας τα προς πώληση ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή του πωλητή για περισσότερα από 25 χρόνια.
  • Το έντυπο Ε1 θα τροποποιηθεί εκ νέου μετά τις αλλαγές στη φορολογία, ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο ποιες αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι το 2014.
  • Ενα βήμα πίσω κάνει το οικονομικό επιτελείο και στις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Αντί να υποβάλλονται σε μηνιαία βάση αποφασίσθηκε να υποβάλλονται ανά τρίμηνο.
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο γιατί η πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών αποφάσισε να αναστείλει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ηλεκτρονικό σύστημα taxis. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν όλες οι συναλλαγές να ελέγχονται ηλεκτρονικά, ενώ οι φορολογούμενοι δεν θα μάζευαν αποδείξεις. Το σύστημα αυτό έχει υιοθετήσει από το 2008 η Πορτογαλία, όπου σε κάθε συναλλαγή καταγράφεται αυτόματα ο αναλογούν ΦΠΑ, ενώ αυτομάτως καταγράφεται στο μηχανογραφικό κέντρο του υπ. Οικονομικών και η απόδειξη αγοράς του πολίτη.
Το πολυνομοσχέδιο πιθανόν να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Εκτός από τις διορθωτικές διατάξεις θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, όπως οι αλλαγές που έρχονται σε διάφορους κλάδους της αγοράς μετά τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.
Φωτογραφία: Eurokinissi
 http://www.koolnews.gr