26 Φεβ 2014

Γιατί οι Financial Times ενόχλησαν τόσο τον Πρετεντέρη και την διαπλοκή; Το παρασκήνιο

1_pretenterΜεγάλο κλάμα έχει πέσει στην εγχώρια διαπλοκή και τα «παπαγαλάκια» της μετά το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες ....
κοντά στα 20 δισ. ευρώ και όχι στα 5 – 6 δισ. ευρώ που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά. Για βρώμικο πόλεμο έκανε λόγο η μία εφημερίδα της διαπλοκής, για βρώμικα παιχνίδια η άλλη, για «παπάρα» του ΔΝΤ ο γνωστός και μη εξαιρετέος Πρετεντέρης!
Είναι πολύ πιθανό η διαρροή των FT να εντάσσεται σε ένα από τα παιχνίδια που παίζουν οι διάφορες εξουσίες προκειμένου να ισχυροποιήσουν τη θέση τους και να αντλήσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Όμως, το ζήτημα που μας ενδιαφέρει εδώ είναι πως όλοι αυτοί που ξαφνικά… βρίζουν τη τρόικα για τα παιχνίδια που παίζει ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία στα «παιχνίδια» που παίζει τα τελευταία 4 χρόνια με το παρόν και το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών αυτής της χώρας. Μόνο όταν απειλήθηκαν τα συμφέροντα μιας μικρής κάστας ολιγαρχών ξεσηκώθηκαν οι πένες της καθεστωτικής ενημέρωσης.
Βέβαια όλη αυτή η φασαρία δεν γίνεται χωρίς λόγο. Η εγχώρια διαπλοκή, σε απόλυτη συνεργασία με την κυβέρνηση, επιχειρεί να πάρει σχεδόν τσάμπα τον έλεγχο των τραπεζών, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα, και μέσω αυτών ολόκληρης της οικονομίας! Στόχος της πολιτικό – οικονομικής διαπλοκής δεν είναι άλλος από το να παραχωρηθούν οι τράπεζες στο ιδιωτικό κεφάλαιο πριν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή και μπλοκαριστεί το «χάρισμα» των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας!
Αν αυτό συμβεί θα πρόκειται για ένα ακόμη δώρο στα διαπλεκόμενα συμφέροντα όπως συνέβη:
α) με την προνομιακή μεταχείριση του μεγαλομετόχου Λάτση, στον οποίο επιτράπηκε να «δραπετεύσει» από τη Eurobank και να γίνει μέτοχος της Εθνικής, χωρίς να καταβάλει το μέρος της ζημιάς, που του αναλογούσε. Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση του, είναι άραγε τυχαίο ότι η ζημιά, που του χαρίστηκε, είναι ίση με τα απαιτούμενα νέα κεφάλαια της Eurobank (2 με 2,5 δισ.);
β) στην Alpha, την Πειραιώς και την Εθνική, που πέτυχαν την ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή του 10%, τα warrants (δικαιώματα επαναγοράς) παραχωρήθηκαν χωρίς αντίτιμο, δηλαδή χαρίστηκαν σαν δώρο, σε όσους συμμετείχαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, μια παγκόσμια πρωτοτυπία που χαρακτηρίστηκε διεθνώς ως σκάνδαλο. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το «δώρο» αυτό πρόκειται να γίνει ακόμα μεγαλύτερο με τη διαφαινόμενη παροχή δυνατότητας στο ΤΧΣ να υποβάλει δημόσια πρόταση για την εξαγορά των warrants σε είδος, δηλαδή ανταλλαγή των warrants με μετοχές, έτσι ώστε οι ιδιώτες μέτοχοι να βρεθούν να ελέγχουν τις τράπεζες χωρίς κανένα γι’ αυτούς κόστος.
Μάκης Ντόβολος
http://www.nez.gr/archives/33062