8 Φεβ 2014

Greenpeace: Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1507 και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1507 ετοιμάζεται να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα και στη χώρα μας. Η ψηφοφορία για να δοθεί η έγκριση θα γίνει την Τρίτη, 11/2, στο ...
Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Εκεί, την Ελλάδα θα εκπροσωπεί ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα είναι και ο προεδρεύων του Συμβουλίου.
Την ώρα που οι πολυεθνικοί κολοσσοί αγροτεχνολογίας Monsanto και BASF αποσύρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να ‘σερβίρει’ τα μεταλλαγμένα από την πίσω πόρτα. Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 11ης Φεβρουαρίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών θα ψηφίσουν την πρόταση για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507 της εταιρείας Pioneer-DuPont.
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών καλείται να ανταποκριθεί στην επιθυμία των Ελλήνων πολιτών που δεν θέλουν να καταναλώνουν μεταλλαγμένα και έχουν πρωτοστατήσει στις διεθνείς προσπάθειες για την απόρριψή τους και να καταψηφίσει την πρόταση έγκρισης του μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Επιπλέον καλείται να ηγηθεί – με την ιδιότητά του ως προεδρεύων – ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την απόσυρση της πρότασης έγκρισης του μεταλλαγμένου καλαμποκιού.
Η ίδια η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων), ήδη από το 2011, εντόπισε επιπτώσεις της τοξίνης του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου καλαμποκιού σε ωφέλιμα έντομα, ενώ επιπλέον δεν έχουν εκτιμηθεί επαρκώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκτενούς καλλιέργειάς του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που δόθηκε έγκριση για μεταλλαγμένο φυτό για καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το 2010 για την μεταλλαγμένη πατάτα της εταιρείας BASF (περιείχε γονίδιο ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά). Τότε η Greenpeace είχε συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές από πολίτες που ζήταγαν να παγώσει η έγκριση της πατάτας αλλά και όλες οι εγκρίσεις των μεταλλαγμένων. Αυτή η πατάτα θεωρήθηκε μεγάλη εμπορική αποτυχία και η BASF αποφάσισε να την αποσύρει από την αγορά.
«Η Ευρώπη κινδυνεύει να “κυλήσει” στα μεταλλαγμένα, η Ελλάδα όμως έχει τη δύναμη να φωνάξει “Όχι στα μεταλλαγμένα” και μάλιστα έχει την ιδανική ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος, της τροφής μας και του μέλλοντος της γεωργίας. Περιμένουμε από τον κ. Βενιζέλο να κρατήσει τα μεταλλαγμένα μακριά από την Ελλάδα, αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη!»,
είπε η Ελενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.
Στην Ελλάδα, χάρη στη συνεχή κοινή μας προσπάθεια εδώ και 17 περίπου χρόνια, μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να κλείσουμε την πόρτα στα μεταλλαγμένα. Αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα!
Στις 11 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να ανοίξει την πόρτα της στα μεταλλαγμένα αν ψηφίσει υπέρ της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. 
Ζητάμε από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας, να ψηφίσει κατά του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507. Επιπλέον, ως προεδρεύων του Συμβουλίου, να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε να αποσυρθεί εντελώς η πρόταση για έγκριση καλλιέργειας αυτού του καλαμποκιού, το οποίο αποτελεί απειλή για τη γεωργία και το περιβάλλον στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένωσε τη φωνή σου με τους χιλιάδες πολίτες που λένε όχι στα μεταλλαγμένα!
Η χρήση μεταλλαγμένων υποβαθμίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων μας, μολύνει το έδαφος ενώ μεταφέρει τον απόλυτο έλεγχο σε μία χούφτα πολυεθνικές μεταλλαγμένων που πλουτίζουν σε βάρος της υγείας μας και του περιβάλλοντος.
Η βιώσιμη γεωργία είναι ο μόνος τρόπος ο οποίος διασφαλίζει καθαρή και υγιεινή τροφή και καθαρές, φυσικά γόνιμες καλλιέργειες. Προστατεύει το έδαφος, το νερό, το κλίμα και την υγεία και δεν επιμολύνει το περιβάλλον με χημικά και μεταλλαγμένα. Στηρίζει την τοπική οικονομία και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών φυτικών και ζωικών προϊόντων.
Στην Ελλάδα, χάρη στη συνεχή κοινή μας προσπάθεια εδώ και 17 περίπου χρόνια, μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να κλείσουμε την πόρτα στα μεταλλαγμένα. Αυτό πρέπει να καταφέρουμε και τώρα και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα: ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα, ΝΑΙ στη βιώσιμη γεωργία!
Υπόγραψε και μοιράσου τη σελίδα της Greenpeace με όποιον τρόπο μπορείς!