5 Φεβ 2014

ΕΥΡΩΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ανησυχητικά στοιχεία για το investment banking – Βουτιά εσόδων 22%

Τον χειρότερο Ιανουάριο της τελευταίας δεκαετίας πέρασε το “investment banking” της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ερευνητικής Freeman & Co. που αποκαλύπτει το Bloomberg, τα έσοδα από διακανονισμούς συγχωνεύσεων, δανείων, δημόσιες ...
εγγραφές και εκδόσεις ομολόγων για πελάτες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική μειώθηκαν κατά 22% στα 1,589 δισ. δολ. σε ετήσια βάση. Είναι τα χαμηλότερα από τον Ιανουάριο του 2004. Η αντίστοιχη μείωση προμηθειών για τις αμερικανικές τράπεζες άγγιξε το 19% στα 2,5 δις. δολ. – δηλαδή στα επίπεδα του 2011.
«Οι τράπεζες στην Ευρώπη παλεύουν με την οικονομική στασιμότητα, την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές που έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκδόσεων ομολόγων αλλά και με τις πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών για μείωση του κόστους λειτουργίας» σχολιάζει το Bloomberg.
«Τα πράγματα δεν δείχνουν καλά»  υποστηρίζει και ο Paul Vrouwes της ING Investment Management καισυμπληρώνει: «Είναι μάλλον απίθανο να αποδειχθεί ισχυρό το τρίμηνο, σε μία εποχή που οι επενδυτικές τράπεζες το χρειάζονται γιατί ήδη δέχονται μεγάλες πιέσεις να συρρικνωθούν».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι κεφαλαιακές εκροές από τα χρηματιστήρια για το 2014 αγγίζουν τα 2,9 τρισ. δολ. Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014, ενώ αντίστοιχα η αμερικανική οικονομία προβλέπεται ότι θα επεκταθεί κατά 2,8%.
«Η συρρίκνωση του Ιανουαρίου έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες τραπεζιτών που δημιουργήθηκαν στα τέλη του προηγούμενου έτους, ότι με την οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ και ειδικά στη Βρετανία θα υπάρξει και βελτίωση στο investment banking το 2014» σχολιάζει το Bloomberg.
Barclays και RBS που ανακοινώνουν αποτελέσματα αυτό το μήνα αναμένεται να προχωρήσουν σε διαγραφές χιλιάδων θέσεων εργασίας στα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής. «Μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες» αναφέρει το Bloomberg.
http://www.bankwars.gr