3 Φεβ 2014

PRESS-GR ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συναγερμός και έκτακτη σύσκεψη στην κυβέρνηση για την Κεφαλονιά. Στέλνουν τη "Δύναμη Δέλτα"...

ΜΟΝΟ ΣΤΟ PRESS-GR. 

Πραγματικός συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Press-gr, μετά το νέο ισχυρό σεισμό στην Κεφαλονιά. Μολονότι μάλιστα οι σεισμολόγοι
πιθανολογούν ότι πρόκειται για μετασεισμό, επικρατεί αυξημένη επιφυλακή και σε λίγη ώρα γίνεται σύσκεψη κορυφής μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μία από τις πρώτες αποφάσεις είναι η ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα και η άμεση μετάβασή της στην Κεφαλονιά.

Τι είναι η Δύναμη Δέλτα

Η  «Δύναμη Δ»  συνδυάζει μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, οι οποίες μεταφέρονται τάχιστα στην περιοχή της κρίσης από Πλοία Ταχείας Μεταφοράς τύπου Zubr, και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο χαρακτήρας του ΔΣΑΑ είναι διακλαδικός καθώς αποτελείται από μια Μικτή Δύναμη, με συγκεκριμένη δομή και μέσα που αποσπώνται σε αυτή εκ περιοπής από μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, αεροσκάφη του ΑΤΑ και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι ρίζες της δημιουργίας της Δύναμης «Δ» βρίσκονται στις 24 Νοεμβρίου 2004 όταν ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο Άμυνας η απόφαση για τη συγκρότηση Διακλαδικού Σχηματισμού Άμεσης Αντίδρασης (ΔΣΑΑ). Σύμφωνα με την τότε επίσημη ανακοίνωση ο ΔΣΑΑ θα ήταν ένας «αναπτυσσόμενος» σχηματισμός επιπέδου Ταξιαρχίας υπαγόμενος στον Α/ΓΕΕΘΑ.
Η επίσημη παρουσίαση της Δύναμης «Δ» πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου 2005 στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης «Δελφίν 05». Η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου πελάγους και παρουσίασε για πρώτη φορά το είδος των σύγχρονων αποστολών που θα κλιθούν να εκτελέσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίοδο κρίσεως.
Σήμερα ο ΔΣΑΑ αλλιώς γνωστός και ως «Δύναμη Δ» αποτελεί το επιχειρησιακό σχήμα με άμεση ικανότητα ανταπόκρισης, στο οποίο βασίζεται ο Α/ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση συμβατικών αλλά και ασύμμετρων απειλών κατά την διάρκεια μιας κρίσης η σε περίοδο της ειρήνης.