11 Φεβ 2014

Ερωτήσεις στον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας και πρόεδρο του SPD Sigmar Gabriel.

Δημητρης Ζωης.
Στο πρόσφατο Συνέδριο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) στο Potsdam οι καλεσμένοι φίλοι του SPD άσκησαν κριτική στην πορεία του άλλοτε μεγάλου..
εργατικού κόμματος SPD. Στην ομιλία του oμότιμου καθηγητή της Φιλοσοφίας Jürgen Habermas η άβολη θέση πολλών Σοσιαλδημοκρατικών στελεχών ήταν εμφανέστατη. Ο μεγάλος φιλόσοφος άσκησε έντονη κριτική στις  θέσεις του SPD στην τελευταία εικοσαετία, όπως στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων της Γερμανίας. Κυρίως απευθυνόταν η εντονότατη κριτική στη λάθος ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, όπου «απαξιώνονται ολόκληροι λαοί και δε φαίνεται η πρέπουσα αλληλεγγύη», έκανε τον κ.Gabriel, αρχηγό του SPD, να ξεστομίζει όχι και τόσο συνετά πράγματα. Η ομιλία του σίγουρα ικανοποίησε πολλούς στη Γερμανία, όμως η ομιλία του Αντικαγκελαρίου και πρόεδρο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Sigmar Gabriel, δεν πρέπει να αφήσει κανέναν (Νότιο) Ευρωπαίο  αδιάφορο.
Η άποψη, πως η Ελλάδα είναι «περίπτωση για την Παγκόσμια Τράπεζα» και «η Ελλάδα εξαπατώντας τους Ευρωπαίους μπήκε στην Ευρωζώνη» χρήζει διευκρινήσεις κι απαντήσεις από τον ίδιο. Έτσι, απέστειλα e-mail και κοινοποίησα επιστολές μου στον κ. Gabriel που αναφέρονται στην «κρίση χρέους». Μια κρίση, που πρέπει να αναγνωριστεί πως δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα που όμως έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.
Ανέφερα και την «ελληνική βοήθεια» που επικαλούνται πολλοί στη Γερμανία και τόνισα την αλήθεια. Η αλήθεια είναι, πως η Γερμανία επωφελήθηκε οικονομικά και πολιτικά όσο κανείς στην Ευρωζώνη. Δεν άφησα ασχολίαστο τη χορήγηση «ασύλου» στον «γερμανό» κ.Χριστοφοράκο, στην «τέχνη της μίζας και λαδώματος που κατέχουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις» και τέλος υπογράμμισα ιδιαίτερα το ανοιχτό θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς στην Ελλάδα. Του ανέφερα και τη δυνατότητα να προβεί, μέσω μιας μικρής σε κυκλοφορία εφημερίδας της Θεσπρωτίας, σε διευκρινιστικές παρατηρήσεις (απόψεις και τεκμηριωμένες αλήθειες). Ανέφερα και το γεγονός πως μπορώ ως παιδί Ελλήνων μεταναστών, που πολλές φορές βρίσκεται ανάμεσα στις δυο νοοτροπίες, να δω και τις τεράστιες ευθύνες αυτών που κυβέρνησαν την Ελλάδα, αλλά και «τις αδυναμίες κι ευθύνες της ελληνικής κοινωνίας».
 Άμεση ήταν η αντίδραση του γερμανού Αντικαγκελαρίου. Κατόπιν εντολής του, η υπεύθυνη του γραφείου  του απαντά, πως είναι δύσκολο να απαντήσει προσωπικά ο κ. Gabriel, ο οποίος την εξουσιοδότησε να  απαντήσει στο e-mail μου.
Τελειώνοντας τονίζει, πως «έχω δίκιο όταν αναφέρω, ότι θα πρέπει να χτιστούν γέφυρες, που θα στηρίζονται στην αλήθεια, στη σοβαρότητα και στην εντιμότητα» και πως «θα μελετήσουμε με μεγάλη προσοχή τις επιστολές σας, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα».
Για τη συνέχεια οι αναγνώστες θα ενημερωθούν…

Sehr geehrter Herr Zois,                 Berlin,den 10.02.2014

vielen Dank für Ihre E-Mail, die uns am 10.02.2014 erreicht hat.

Sicherlich haben Sie Verständnis dafür, dass der SPD-Parteivorsitzende, Herr Sigmar Gabriel, nicht alle an ihn gerichteten Zuschriften persönlich beantworten kann. Er hat mich gebeten, auf Ihre Nachricht zu antworten.

Nun, Sie haben durchaus Recht mit der Äußerung, dass Brücken gebaut werden müssen, die nur durch Ehrlichkeit, Wahrheit und Ernsthaftigkeit tragen können.

Ihre Schreiben werden wir sorgfältig lesen und auswerten.

Eine schöne Woche wünsche ich Ihnen.

Mit freundlichen Grüßen aus dem Willy-Brandt-Haus

Birgit Brüns

SPD-Parteivorstand
Direktkommunikation