9 Μαρ 2014

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ λήστευαν 5 τράπεζες

Τα κόλπα της μαφίας είχαν ξεσηκώσει ευυπόληπτοι τραπεζίτες μας, μετατρέποντας τραπεζικά ιδρύματα στη χώρα μας σε κέντρα απόλυτης αδιαφάνειας και διαφθοράς. Τα στοιχεία που παρέθεσε ο... επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα του «βρόμικου» χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης άφησαν εμβρόντητους τους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
«Επρόκειτο για μια καταλήστευση των τραπεζών εκ των έσω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης, εντάσσοντας στο σχετικό κατάλογο πέντε τράπεζες.
Πρόκειται για τις Proton Bank, FBB, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα της Πελοποννήσου και την Τράπεζα της Χαλκίδας.
«Εδώ έχουμε να κάνουμε με στελέχη τραπεζών. Δεν έχουν μάσκα διαρρήκτη αλλά off shore εταιρείες. Εχουμε ένα καινούργιο μοντέλο εγκληματιών που δεν είναι του περιθωρίου, αλλά αντίθετα έχει κάνει πολύ καλές σπουδές» υπογράμμισε ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Το πρωτοσέλιδο της «Ε», 30/7/2011, με το ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου που αποκάλυψε την υπεξαίρεση στην Proton BankΚατά τον ίδιο, οι προαναφερόμενες τράπεζες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
** Σε αυτές (Proton Bank, FBB, Τράπεζα της Χαλκίδας) που οι εγκληματικές πράξεις έγιναν από μέλη των διοικήσεων ώστε να επωφεληθούν οικονομικά οι ίδιοι. Παρίσταναν ότι έδιναν δάνεια είτε σε εταιρείες που ήταν όμως δικές τους και τα χρήματα κατέληγαν τελικά σε off shore είτε τα χρήματα κατέληγαν απευθείας σε δικούς τους λογαριασμούς.
** Σε αυτές (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα της Πελοποννήσου) που τα χρήματα χορηγήθηκαν σε επιχειρηματίες. Τα δάνεια όμως δεν επιστράφηκαν ποτέ.
Ο κ. Νικολούδης δεν έκρυψε ότι οι ενέργειες αυτές αντιστοιχούσαν σε εγκληματική δραστηριότητα, ενώ στην περίπτωση της Proton Bank επικαλούμενος και το πόρισμα του εισαγγελέα έκανε λόγο για εγκληματική οργάνωση: «Υπήρχε ένας ιθύνων νους και οι άλλοι ήταν από κάτω» είπε, αναλύοντας τη δομή της οργάνωσης.
Ο τρόπος δράσης τους καταδεικνύει μια απολύτως μεθοδευμένη δράση. Είχαν τη συνδρομή νομικών επιτελείων. Ο όλος σχεδιασμός επεδίωκε να εμφανίσει ότι κάποιοι πήραν δάνεια και η κατάσταση τα έφερε έτσι με αποτέλεσμα να πτωχεύσουν. Ωστόσο κάθε άλλο παρά έτσι ήταν, αφού όποιος έπαιρνε δάνειο το πρώτο που έκανε ήταν να αποκρύψει την περιουσία του. «Αυτό ακριβώς δείχνει ότι ουδέποτε είχαν τη διάθεση να επιστρέψουν τα δάνεια που πήραν. Επρόκειτο για μια καταλήστευση των τραπεζών εκ των έσω» κατέληξε ο κ. Νικολούδης.
Οσο για τις τακτικές που εφάρμοζαν οι διοικήσεις των τραπεζών για να «χαθούν» τα ποσά... «επρόκειτο για ένα λαβύρινθο. Υπήρξε διοικητής τράπεζας που είχε 150 off shore εταιρείες» είπε ο επικεφαλής της αρχής.
Ο ίδιος, τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα αποστείλει στη Βουλή -σχετικό αίτημα υπέβαλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου- τα στοιχεία των κρατικών λειτουργών οι οποίοι εντοπίστηκαν με εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=419192