4 Μαρ 2014

Πλεόνασμα «γιοκ»! Μόνο ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

stourn-tomsΜέχρι την Κυριακή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα πλαίσιο συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της,,,,
επόμενης Δευτέρας 10 Μαρτίου 2014, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που έλαβαν χώρα μέσα στο τριήμερο, κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται ότι επανέλαβαν τη συμφωνία τους ως προς τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες (εν δυνάμει απολύσεις για τους περισσότερους) στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη Μαρτίου πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα 4.000 υπάλληλοι επιπλέον για να συμπληρωθεί η λίστα των 12.500 («διαθέσιμων» προς απόλυση) του 2013. Στη συνέχεια, έως το τέλος του 2014 θα πρέπει να έχουν βγει σε διαθεσιμότητα επιπλέον 12.500 άτομα ούτως ώστε να καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος των 25.000 για τη διετία 2013 – 14.
Αυτά ως προς τις διαθεσιμότητες… Μέσα στο 2014 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και 11.400 απολύσεις. Συνολικά, το μνημόνιο ορίζει ότι οι απολύσεις μέσα στη διετία 2013 – 2014 από το δημόσιο τομέα θα πρέπει να φτάσουν στις 15.000. Στην ουσία, για όσους δεν το κατάλαβαν, η μονιμότητα καταργήθηκε στην πράξη.
Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, τρόικα και κυβέρνηση φέρονται ότι ήδη έχουν συμφωνήσει για την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Η αλλαγή φαίνεται ότι θα γίνει με πολιτική απόφαση, χωρίς να χρειαστεί επί της παρούσης να περάσει νομοθετική τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου.
Επιπλέον, συμφωνία φαίνεται ότι έχει επέλθει ως προς το πλαίσιο της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων. Αν και κυβερνητικοί κύκλοι, χθες, ισχυρίζονταν ότι το θέμα παραμένει εκκρεμές, στελέχη του φαρμακευτικού χώρου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση έχει πει εδώ και πολύ καιρό το «ο.κ.» για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων και εκτός φαρμακείων.
«Πλεόνασμα – φούσκα»
Εκεί που τρόικα και κυβέρνηση φαίνεται να τα «χαλάνε» είναι στο θέμα του πλεονάσματος. Οι τροϊκανοί αν και θα εγκρίνουν ένα μικρό πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, όλα δείχνουν ότι δεν είναι αυτό που προσδιόριζε το υπουργείο Οικονομικών (περίπου 1,5 δισ. ευρώ). Οι αξιωματούχοι των δανειστών εκτιμάται ότι θεωρούν ότι κυμαίνεται κατά πολύ χαμηλότερα και, παράλληλα, φαίνεται να πιστεύουν ότι για το 2014 υφίσταται δημοσιονομικό «κενό». Πολύ απλά, θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει και δεν μπορεί να διαθέσει τίποτα προς την κοινωνία, άρα καθίσταται πιο δύσκολη η υλοποίηση της προεκλογικού τύπου δέσμευσης περί διανομής ενός μικρού «δώρου» προς τους Ένστολους, το Πάσχα