4 Μαρ 2014

Αυτό το έγγραφο «καίει» το Λονδίνο: Αποδεικνύει ότι οι Βρετανοί δεν θέλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας [εικόνα]

Ορισμένα διπλωματικά ντοκουμέντα δεν χρειάζονται καν τα Wikileaks για να δημοσιευτούν. Το συγκεκριμένο το «έκλεψε» με τηλεφακό ένας φωτογράφος, ενώ το κρατούσε στα χέρια του ο σύμβουλος του Ντέιβιντ Κάμερον.


Το έγγραφο αυτό αποδεικνύει ότι το Λονδίνο δεν θα στηρίξει την ευρωπαϊκή απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία. Ακόμη χειρότερα, η Μεγάλη Βρετανία δεν θα κλείσει ούτε το Σίτυ του Λονδίνου στους ρώσους.
Γράφει το έγγραφο:
«Το Λονδίνο δεν θα στηρίξει, προς το παρόν, εμπορικές κυρώσεις ούτε θα κλείσει το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου στους Ρώσους».
Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε από το BBC και πολλές βρετανικές εφημερίδες. Πράγματι, πολλές εταιρείες ρωσικές είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ ρώσοι ολιγάρχες κατέχουν πολυτελείς κατοικίες στην βρετανική πρωτεύουσα. Αν επιβληθούν κυρώσεις από την Μεγάλη Βρετανία τότε θα υπήρχαν και οικονομικές συνέπειες.
Λονδίνο, η πρωτεύουσα των ρώσων ολιγαρχών
Οι ρώσοι ολιγάρχες δαπανούν σχεδόν 4,85 δισ. ευρώ ετησίως στη Μεγάλη Βρετανία. Εχουν ισχυρές θέσεις και στα ακίνητα του Λονδίνου. Επομένως η Μεγάλη Βρετανία δεν σχεδιάζει να στηρίξει τις στρατιωτικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ και εκτιμά ότι ο ΟΗΕ θα έπρεπε να λύσει πολιτικά την ουκρανική κρίση.
Ο Κάμερον ενοχλημένος από τη «διαρροή»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι είναι λυπηρό ότι ένα τέτοιο έγγραφο μπορεί να διαρρέει στα ΜΜΕ. «Αυτό δεν έπρεπε να είχε συμβεί» δήλωσε στη βουλή και συμπλήρωσε πως ό,τι περιέχεται σε αυτό το έγγραφο δεν αποτελεί οπωσδήποτε απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.