8 Μαρ 2014

Κύπρος: Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

του Πασχάλη Θεοφάνους
Η ΔΔΟ δεν μας ήρθε από το πουθενά αλλά έχει μια προϊστορία 37 χρόνων. Μέσα από τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου και Ντενκτάς το 1977 η ομοσπονδία έγινε αποδεκτή...

και επίσης επαναβεβαιώθηκε μέσα από τη Συμφωνία Κυπριανού και Ντενκτάς το 1979.
Από τότε, όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεσμεύτηκαν Διεθνώς με αυτές τις Συμφωνίες, καθώς και στη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπου πάνω σ’ αυτή βασίστηκαν οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις.

Η ομοσπονδία μας ήρθε από το 1977

Η Κύπρος ποτέ δεν έχει λειτουργήσει βάσει του της Συντάγματος 7 προς 3, δηλαδή σε αναλογία στην Κυπριακή Κυβέρνηση να υπάρχουν 7 Ελληνοκύπριοι και 3 Τουρκοκύπριοι, λόγο των διαφωνιών, και εχθροπραξιών που είχαν μεταξύ τους οι δύο πλευρές. Οι δύο πλευρές ήταν σε συνεχείς διαμάχες και αλληλοσκοτωμούς μέχρι που φτάσαμε στο 1974. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι κάποτε ζούσαν μαζί αρμονικά.

Μεσολάβησαν τα τραγικά γεγονότα του 1974, το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή και οι επιπτώσεις τους που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Μεσολάβησε ο ντε φάκτο διαχωρισμός και η βίαιη μετακίνηση πληθυσμών, ως αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής εισβολής. Λόγω της κατοχής ο συνεχιζόμενος εποικισμός αλλάζει δραματικά τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου.

Η παράνομη κατοχή εδαφών και περιουσιών συνεχίζεται. Όλα αυτά συνέτειναν στην αποδοχή του ιστορικού συμβιβασμού της ομοσπονδίας το 1977 από τον Μακάριο και Ντενκτάς ως τον μόνον προσφερόμενο τρόπο επανένωσης της Κύπρου, και πάνω στην ίδια βάση όλοι ανεξαιρέτως οι επόμενοι πρόεδροι.

Ομοσπονδία VS Ενιαίο Κράτος

Τα κράτη, από την μορφή της πολιτειακής τους δομής, χωρίζονται εξ ορισμού σε δύο κατηγορίες: στα ενιαία και στα ομοσπονδιακά.

Το Ενιαίο Κράτος είναι κυρίαρχο κράτος, και χωρίζεται σε επαρχίες αποκλειστικά για διοικητικούς σκοπούς. Οι επαρχίες υπάγονται απευθείας στα νομοθετικά, εκτελεστικά και δικαστικά όργανα του κράτους. Δεν νοείται κράτος χωρίς να είναι ενωμένο.

Το Ομοσπονδιακό Κράτος είναι σύνθετο και αποτελείται από δύο τουλάχιστον περιφέρειες, η καθεμιά από τις οποίες έχει τα δικά της όργανα εξουσίας (νομοθετικά, εκτελεστικά, δικαστικά) που δρουν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που τους παραχωρεί το κεντρικό σύνταγμα.
Παραδείγματα Ομοσπονδιακών κρατών.

Στο σύνολο σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν περίπου 24 ομοσπονδιακά κράτη, που καταλαμβάνουν σχεδόν το 40% ανά το παγκόσμιο. Μερικά από αυτά είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ινδία, η Βραζιλία, Αργεντινή, η Αυστραλία, η Γερμανία κ.α. Το καθένα έχει τις δικές του ιδιομορφίες, που καθορίζονται κύρια από τους λόγους για τους οποίους επιλέγηκε αυτό το σύστημα πολιτειακής δομής.

Η διαφορά της Συνομοσπονδίας από την Ομοσπονδία

• Η βασική διαφορά της Συνομοσπονδίας από την Ομοσπονδία είναι ότι η Συνομοσπονδία δεν αποτελεί κράτος από μόνη της αλλά κράτη είναι τα συστατικά της μέρη.

• Στην Ομοσπονδία συμβαίνει το αντίθετο. Κράτος αποτελεί μόνο η ίδια και όχι τα συστατικά της μέρη. Η μορφή της πολιτειακής δομής ενός κράτους καθορίζεται διάφορους παράγοντες όπως οικονομικούς, γεωγραφικούς, τις σχέσεις των διαφόρων κοινοτήτων, ομάδων κ.ά.

Τα Βασικά χαρακτηριστικά της Ομοσπονδίας σε βασικές γραμμές
1. Ύπαρξη δύο τουλάχιστον περιφερειών – συστατικών μερών της ομοσπονδίας με δικά τους νομοθετικά, εκτελεστικά και δικαστικά όργανα, καθώς και σύνταγμα, σε αρκετές περιπτώσεις, πάντα όμως με ιεραρχική υπεροχή του ομοσπονδιακού συντάγματος.

2. Διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ της ομοσπονδίας και των περιφερειών.

3. Κυρίαρχη είναι μόνο η κεντρική εξουσία και μόνο αυτή έχει διεθνή προσωπικότητα, δηλαδή την ικανότητα σύναψης διεθνών συνθηκών και συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς διακρατικού χαρακτήρα. Υπάρχει ενότητα εδάφους, λαού και οικονομίας.

4. Υπάρχουν κατά κανόνα δύο Βουλές, η Άνω Βουλή (Γερουσία), όπου συνήθως η εκπροσώπηση των περιφερειών είναι ίση (π.χ. ΗΠΑ, Ελβετία, Βραζιλία) και η Κάτω Βουλή, όπου η εκπροσώπηση γίνεται κατ’ αναλογία πληθυσμού.

5. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες.
O τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας.

Με τη λύση, επιδιώκουμε να τερματίσουμε την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό, να αποκαταστήσουμε την ενότητα του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Η λύση θα απαλλάξει ολόκληρο τον κυπριακό λαό και από τη συνέχιση της κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεση. Σίγουρα, η ομοσπονδία στην Κύπρο, με την ξεχωριστή ιστορία και τις ιδιομορφίες της χώρας μας, θα έχει και τα δικά της χαρακτηριστικά, όπως ξεχωριστά χαρακτηριστικά έχουν όλες οι ομοσπονδίες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυπριακή ομοσπονδία, όπως γίνεται και με τις άλλες ομοσπονδίες, θα έχει μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μία και μόνη ιθαγένεια. Αυτά τα στοιχεία διασφαλίζουν το κράτος μας στο διεθνές δίκαιο.

24h.com.cy