22 Μαρ 2014

ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους είναι μια αρκετή σύνθετη όσο και απρόβλεπτη διαδικασία.

Οι Μελλοντικές Απρόβλεπτες Καταστάσεις που ραγδαία  θα επιδεινωθούν ,  λόγο της αλλαγής του κλίματος της Γης , θα έχουν  επιπτώσεις στην  έλλειψη νερού, σε πλημμύρες με τις συνεπακόλουθες καταστροφές , στην  τήξη των παγετώνων από τους οποίους τροφοδοτούνται με... νερό εκατομμύρια άνθρωποι  καθώς και στην  καταστροφή καλλιεργήσιμων εκτάσεων λόγο λειψυδρίας με όλα όσα αυτή συνεπάγεται για την παραγωγή τροφίμων.
 
Όλα τα παραπάνω,  αναμένεται να επιδεινώσουν τις συνθήκες ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε πολλές περιοχές του πλανήτη..
 
Θεωρώ ότι αν αναλύσει κανείς τους αριθμούς παγκοσμίως  θα καταλήξει ότι  είναι εφιαλτικοί,  καθώς πάνω από 1,1 δις άνθρωποι δεν έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερο,2,4 δις άτομα κινδυνεύουν από την έλλειψη βασικών προϋποθέσεων υγιεινής, ενώ το νερό αποτελεί αιτία διενέξεων μεταξύ κρατών όπως Συρία -Τουρκία, Παλαιστίνη- Ιρσαήλ, και ανθρωπιστικών καταστροφών ..π.χ νταρφουρ..
 
ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ? Αμέσως σήμερα …Με πρώτη δράση την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
 
Τι Προτείνω : Συστηματική ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη εξοικονόμησης νερού ύδρευσης σε ατομικά και συλλογικά επίπεδα.. Η Εξοικονόμηση νερού συνεπάγεται επίσης και με  εξοικονόμηση ενεργείας, δεδομένου ότι η άντληση ,η μεταφορά και η επεξεργασία του νερού έχουν υψηλό ενεργειακό κόστος... Πληροφόρηση του κοινού και συμμετοχή στη διαβούλευση όπως προβλέπεται από το άρθρο 14 της οδηγίας 2000/60...Ενισχυση της υδατικής ενέργειας.. Συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια συντήρησης και βελτίωσης της λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης  ώστε να περιοριστούν οι απώλειες νερού ύδρευσης που σε πολλές πόλεις μπορεί να φτάσει και το 40%,και τέλος,  μέτρα  που να αφορούν  την διαχείριση της ζήτησης κατά της λειψυδρίας...
 
·         Φώτης Αλεξόπουλος είναι Δημοτικός Σύμβουλος
        Αγίας Παρασκευής
·         Υπεύθυνος Γραμματέας για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΙΝΚΑ/Γενική
               Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος