12 Μαρ 2014

Ξέχασαν ακόμη και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Τι έλεγαν – Τι δεν έκαναν


euro8Σε «φιάσκο ολκής» εξελίσσεται η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) το οποίο η κυβέρνηση έταζε ότι θα υλοποιήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2014, μοιράζοντας «ψίχουλα» μόλις στους 2 από τους 100 πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας....

Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα, τα αρμόδια υπουργικά και κομματικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπόσχονταν ότι η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος η θα γινόταν πράξη, το «μέτρο» μοιάζει να παραπέμπεται στις καλένδες. Συγκεκριμένα, ήταν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, ανέφερε ότι το πρόγραμμα χορήγησης του (σύμφωνα με το νόμο 4039 του 2012) θα εφαρμοζόταν –πιλοτικά- το 2014 σε μόλις δύο περιοχές της χώρας (!) και με τον αρχικό προϋπολογισμό να μην ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος, με ενημερωτικό του σημείωμα είχε «φωτογραφίσει» περισσότερες πτυχές του τρόπου πιλοτικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για το 2014. Ο κ. Κουτσούκος, στο σημείωμα του, αναφερόταν στη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ η οποία κυμαίνεται στα 360 ευρώ το μήνα και είχε προσδιορίσει έμμεσα το ύψος του ορίου της φτώχειας στα 4.800 ευρώ το χρόνο (!) για τετραμελή οικογένεια.
Ωστόσο, αν και ήδη διανύουμε τον τρίτο μήνα του 2014, η υπόσχεση της πιλοτικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος παραμένει στα χαρτιά… Οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν ότι έχουν «ξεχάσει» το θέμα και ασχολούνται με τον τρόπο που θα απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα τολμήσει να ψελλίσει ξανά το «παραμύθι» του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μόνο όταν η τρόικα καταλήξει στο ύψος του, δήθεν, «πρωτογενούς πλεονάσματος».
Πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας και «κατώφλι» ανέχειας
Ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας 21,4%
Κατώφλι κινδύνου φτώχειας ανά άτομο 6.951 ευρώ
Κατώφλι κινδύνου φτώχειας για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών 13.842 ευρώ
Μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα 12.637,08 ευρώ
Μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών 21.590,07 ευρώ
Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) 2011.
 http://www.nez.gr/archives/33468