26 Μαρ 2014

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ – ΦΥΓΗ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ



Ουρές έξω από τις τράπεζες κάνουν οι πολίτες στην Γιαντσενγκ της Κίνας, ενώ οι ίδιες οι τράπεζες είχαν στοίβες μετρητών σε εμφανές σημείο προκειμένου να καθησυχάσουν τους τρομαγμένους καταθέτες.

Αφορμή ήταν η φήμη που κυριάρχησε το πρωί της Δευτέρας για ένα υποκατάστημα της τοπικής τράπεζας Sheyang Bank, η οποία φέρεται να αρνήθηκε να προχωρήσει σε ανάληψη 200.000 γουάν.
Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν εικόνες πανικού. Πελάτες της τράπεζας έφευγαν με μετρητά κρυμμένα σε καλάθια, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα έφταναν συνεχώς στην τράπεζα για να αναπληρώσουν τα ταμεία. Υπάλληλοι της τράπεζας δήλωσαν στο Reuters ότι τις τελευταίες δύο ημέρες ορισμένα υποκαταστήματα δούλευαν 24 ώρες το 24ωρο. 
Παρά τις συνεχείς καθησυχαστικές δηλώσεις από τοπικούς αξιωματούχους, η μαζική φυγή των καταθετών «χτύπησε» μία ακόμη τράπεζα, την Rural Commercial Bank of Huanghai.
Πρόκειται για μικρές τράπεζες, συγκριτικά με το μέγεθος του κινεζικού χρηματοπιστωτικού κλάδου και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός που αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή. Η είδηση όμως, κατέκλυσε τον κινεζικό Τύπο καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πτωχεύσεις και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο με την αλλαγή γραμμής του Πεκίνου.
Σημειώνεται ότι στην Κίνα δε λειτουργεί σύστημα εγγύησης καταθέσεων, γεγονός που έχει δημιουργήσει ανησυχία στις τάξεις των καταθετών για το ενδεχόμενο «κουρέματος» των χρημάτων τους σε περίπτωση κατάρρευσης της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.
Οι αρχές έχουν προαναγγείλει την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, με στόχο να καθησυχάσουν τους καταθέτες.http://www.bankwars.gr