18 Μαρ 2014

Ρεν: Δεν θα πάρουν όλοι σύνταξη!

Δημοσιονομική βόμβα από ενδεχόμενη ικανοποίηση αιτημάτων συνταξιοδότησης
 «Βόμβα μεγατόνων» ρίχνει ο Όλι Ρεν στο συνταξιοδοτικό, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι δεν θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης «με βάση τα...
νέα δεδομένα». Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της «Δράσης» και ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων και Δημοκρατικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, για τις 360.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν συσσωρευτεί στα ταμεία Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης, ο κοινοτικός Επίτροπος απαντά, ότι «οι αιτήσεις αυτές δεν θα εγκριθούν. Ως εκ τούτου δεν θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις».
Σημειώνει άλλωστε, ότι «επιπλέον, η εξέταση των εκκρεμών αιτήσεων για τις εφάπαξ παροχές καλύφθηκε με υπουργική απόφαση από τον Έλληνα υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στις 10 Φεβρουαρίου 2014».
Η ερώτηση έγινε από τον κ. Σκυλακάκη με αφορμή δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το οποίο στο ΙΚΑ εκκρεμούν τουλάχιστον 150.000 αιτήματα για κύρια και επικουρική σύνταξη.
Στα υπόλοιπα ταμεία εκκρεμούν περίπου 150.000 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ πάνω από 50.000 άνθρωποι περιμένουν το εφάπαξ.
Ο κ. Σκυλακάκης ρωτά την Κομισιόν με την ιδιότητά της ως μέρους της τρόικας τα εξής:
-Είναι ενήμερη για τον αριθμό των εκκρεμών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων;
- Ποια είναι η εκτίμηση του δημοσιονομικού βάρους άμεσα, όπως και μακροπρόθεσμα, όταν οι εκκρεμείς αιτήσεις εγκριθούν;
Απαντώντας ο Όλι Ρεν παραδέχεται ότι η Κομισιόν «είναι ενήμερη για τον μεγάλο αριθμό εκκρεμών αιτήσεων για συντάξεις και εφάπαξ».
Ρίχνει όμως και τη «βόμβα»:
«Ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων ενδέχεται να υπερβαίνει τον αριθμό των συνταξιούχων, καθώς το ίδιο πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει αίτηση για κύρια σύνταξη, σύνταξη ΙΚΑ και επικουρική σύνταξη.
Ένας επιπλέον λόγος για τον εκ πρώτης όψεως υψηλό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων είναι το γεγονός ότι το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 2 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2013. Σε αυτό οφείλονται οι εκκρεμείς αιτήσεις όσων υπέβαλλαν αίτηση χωρίς, με βάση τα νέα δεδομένα, να βρίσκονται ακόμη σε ηλικία συνταξιοδότησης».
Όπως επισημαίνει η Ελευθεροτυπία, η νέα παρέμβαση Ρεν στο συνταξιοδοτικό συνδέεται άμεσα:
1. Είτε με τη δημοσιονομική βόμβα, η οποία ουσιαστικά ρίχνει στον Καιάδα το «πρωτογενές πλεόνασμα», καθώς απαιτούνται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των Ταμείων, 2,6 δισ. ευρώ προκειμένου να ικανοποιηθεί ο κύριος όγκος αιτήσεων για κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και για τα 43.000 εφάπαξ του Δημοσίου.
2. Είτε με το να γνωρίζει ο κ. Ρεν τις κυβερνητικές προθέσεις για νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας για πρόωρη σύνταξη, που σήμερα είναι το 62ο έτος.
3.Ιδιαίτερα περίεργο είναι το γεγονός, ότι ο κ. Ρεν αποδίδει την υπέρμετρη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης στο ότι «η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 2 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2013 και αυτό οδήγησε σε εκκρεμείς αιτήσεις εκ μέρους εκείνων που υπέβαλαν σχετική αίτηση για σύνταξη, χωρίς να έχουν ακόμη συμπληρώσει το νέο όριο ηλικίας». Παραβλέπει δηλαδή την μέχρι στιγμής επίσημη εξήγηση, ότι ο λόγος γι’ αυτό είναι η αποδιοργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων και η έλλειψη προσωπικού.
Άρα, όπως εύστοχα παρατηρεί η «Ε», είτε η κυβέρνηση δίνει ελλιπή στοιχεία στον επίτροπο, ή κάτι άλλο γνωρίζουν αμφότεροι και κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.