4 Μαρ 2014

Ελληνικό παράδοξο: Φτηνή χώρα η Ελλάδα αλλά πανάκριβη για να ζεις



kalathi-tis-noikyras-570.jpgΜία ακριβή, αλλά με φτηνά καταναλωτικά αγαθά χώρα παραμένει η Ελλάδα η αγορά της οποία αποδεικνύεται δύσκολη για τα νοικοκυριά τα οποία έχουν χτυπηθεί από τις συνέπειες της ύφεσης και της κρίσης.

Συγκεκριμένα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) έπειτα από μελέτη και σε συνδυασμό με το γκάλοπ του Ιστιτούτου Ερευνών της Λιανικής πώλησης των Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) αναφέρει ότι η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και Ισπανία είναι ακριβότερη χώρα για να ζεις.
Η έρευνα διαπίστωσε και άλλα στοιχεία όπως το ότι η χώρα μας είναι φθηνότερη μεταξύ των τεσσάρων χώρων όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων που αγοράζονται συνήθως στα σούπερ μάρκετ, σε σύγκριση όμως με τους χαμηλούς μισθούς αποτελεί μία εκ των πραγμάτων ακριβή χώρα
Αναλυτικότερα, τα περιεχόμενα του μέσου «καλαθιού αγορών» στην Ελλάδα φτάνει έως και 38.93 ευρώ συν ΦΠΑ και 33,54 ευρώ χωρίς . Στην Ισπανία, το ίδιο καλάθι κοστίζει 0,26 % περισσότερο με τον ΦΠΑ και 5,84 % περισσότερο χωρίς . Στη Γαλλία είναι 24,95 % και 32,36 % ακριβότερα , ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 30,45% και 40,37 % αντιστοίχως υψηλότερα.
«Κρίνοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές σημαίνουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο θα ήταν ένα βιαστικό και παραπλανητικό συμπέρασμα και θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες», είπε ο ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή του . Και τόνισε ότι «μόνο με την εξέταση των δεδομένων , μαζί με το επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες στην έρευνα μπορεί το “καλάθι αγορών” της νοικοκυράς να έχει σωστά αναλυθεί και ερμηνευθεί».
Για το λόγο αυτό, η ΕΣΕΕ παρέχει στοιχεία σχετικά με τις χαμηλότερες και μέσες μηνιαίες αποδοχές σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες: στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat , ο κατώτατος μισθός (προ φόρων), τον Ιανουάριο ανήλθε σε 684 ευρώ έναντι 753 ευρώ στην Ισπανία, 1.445 ευρώ στη Γαλλία και 1.217 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο μέσος μισθός ανερχόταν σε 818 ευρώ στην Ελλάδα, 2.019 ευρώ στην Ισπανία, 2.651 ευρώ στη Γαλλία και 2.504 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Φωτογραφία: Eurokinissi
http://www.koolnews.gr