31 Μαρ 2014

Χρυσόγονος: Η πρόταση μομφής κατά Στουρνάρα στηρίχθηκε σε σύγγραμμα του Βενιζέλου



Χρυσόγονος: Η πρόταση μομφής κατά Στουρνάρα στηρίχθηκε σε σύγγραμμα του ΒενιζέλουΓια μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η πολιτική και οι πολιτικοί έχουν στην ουσία ασπαστεί τις αρχές του Ιησουητισμού -βαφτίζοντας το κρέας ψάρι- ή απλούστερα προσαρμόζοντας τις αρχές τους και την επιστήμη στα δικά τους μέτρα.

Η πραγματικότητα αυτή που ξεπερνάει δυστυχώς τα ελληνικά σύνορα, αλλά στη Βουλή των Ελλήνων απλώς… αποθεώνεται καταγράφηκε -τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις- και στη συνεδρίαση της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου.
Η πρώτη και πλέον ενδεικτική είναι το γεγονός ότι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στρουρνάρα βασίστηκε βασικά σε πανεπιστημιακό σύγγραμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Αυτό δηλαδή που ο συνταγματολόγος αντιπρόεδρος της Βουλής αποκήρυξε μετά… βδελυγμίας χθες, το δίδασκε ως καθηγητής στους φοιτητές της Νομικής.
Η γνωμάτευση, με βάση την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια ανήκει στον καθηγητή συνταγματικού δικαίου Κώστα Χρυσόγονο.
Ο κ. Χρυσόγονος απαντώντας στο ερώτημα που του διατύπωσε ο κ., Τσίπρας, αν έχει δηλαδή τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά υπουργού πριν παρέλθει το εξάμηνο από την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνολικά, ήταν καταφατικός.
Στο δε σκεπτικό της γνωμάτευσής του, επικαλούμενος το σύγγραμμα του κ. Βενιζέλου «Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου», επισήμαινε ότι διακρίνεται σαφώς η ατομική πολιτική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης έναντι της συλλογικής ευθύνης της ίδιας της κυβέρνησης».
Και το… ψάρι του Αλέξη Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που προφανώς γνώριζε ότι το αίτημά του θα απορριφθεί είχε προετοιμάσει και την πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη κατηγορώντας τον ότι δεν έκανε, ως όφειλε δεκτή την πρόταση και δεν διέκοψε τις εργασίες του Σώματος.
Κι όμως ο κ. Χρυσόγονος ήταν περισσότερο από σαφής καθώς είχε επισημάνει προς τον κ. Τσίπρα ότι «μόνη αρμόδια να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, είναι η Ολομέλεια της Βουλής».http://www.koolnews.gr