17 Μαρ 2014

Οι πιο εκκεντρικοί εκατομμυριούχοι -Τρελές επενδύσεις, παρανοϊκές συνήθειες και παράλογες απαιτήσεις

Θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να γεμίσουν ένα θησαυροφυλάκιο με λίρες και να κάνουν... βουτιές σαν τον Σκρουτζ ΜακΝτακ στο γνωστό κόμικ. Ισως να το έχουν κάνει κιόλας. Γιατί όταν η περιουσία κάποιου ξεφεύγει από τους αριθμούς που...
μπορεί να αντιληφθεί ένας κοινός νους, συχνά χάνεται και η λογική.

Με τόσα χρήματα λοιπόν, οι εκατομμυριούχοι μπορούν να κάνουν ό,τι θελήσουν. Και συνήθως αυτό που επιλέγουν είναι κάτι που δεν μπορεί όχι απλά να πραγματοποιήσει, αλλά ούτε καν να φανταστεί κανείς. Τρελές επενδύσεις, παρανοϊκές συνήθειες, απαιτήσεις που ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής. Αυτά είναι μερικά μόνο που έχουν κάνει οι πιο εκκεντρικοί εκατομμυριούχοι που έχουν περάσει από αυτό τον πλανήτη.
Τζέιμς Κάμερον
Οταν δεν ετοιμάζει κάποια νέα ταινία, ο διάσημος σκηνοθέτης κάνει βόλτες μόνος του στα πιο σκοτεινά σημεία του ωκεανού, με το υποβρύχιό του. Επίσης, είναι ένας από τους υποστηρικτές του Mars Society, του προγράμματος για την πρώτη αποικία των ανθρώπων στον Αρη.
Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Πέρα από το ιδιόρρυθμο στυλ ντυσίματος που έχει, το 2011 ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να τρώει κρέας, εκτός αν πρόκειται για ζώο που έχει σκοτώσει ο ίδιος. Λίγο καιρό αργότερα ενημέρωσε -πάντα μέσω Facebook- πως μόλις είχε «εξοντώσει» ένα γουρούνι και μία κατσίκα για αυτούς τους σκοπούς. Η συγκεκριμένη τρέλα φαίνεται πως του πέρασε πάντως και πλέον τρώει κανονικά κρέας που αγοράζει.
Χάουαρντ Χιουζ
Είναι ο ορισμός του εκκεντρικού, καθώς είχε κάνει τα πάντα. Από το να πέσει με το αεροπλάνο του στο Μπέβερλι Χιλς, μέχρι να αρνείται να φύγει από ξενοδοχεία. Κάποτε μάλιστα προσέλαβε τη Μαφία για να τακτοποιήσει κάποιες... βρώμικες δουλειές του. Επίσης, είχε την κακή συνήθεια να υπερηφανεύεται πως κόβει τα νύχια του μόνο μία φορά το χρόνο. Βέβαια έχει και... χαρτί γιατρού, αφού του διαγνώστηκε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την τάση του να κάνει την ανάγκη του σε μπουκάλια και να κλειδώνεται σε δωμάτια.
Τζόσλιν Γουάιλντσταϊν
Η ξανθιά κοσμική που παντρεύτηκε τον εκατομμυριούχο Αλεκ Γουάιλντσταϊν είχε τρέλα με τις πλαστικές επεμβάσεις, μπαίνοντας συνεχώς στο χειρουργείο για να αποκτήσει... γατίσια χαρακτηριστικά ώστε να ικανοποιήσει το σύζυγό της. Το τρομακτικό αποτέλεσμα- που της χάρισε το παρατσούκλι Catwoman- έφερε ακριβώς το αντίθετο, καθώς την έπιασε στα πράσα με μία 19χρονη Ρωσίδα καλλονή.

Οταν τελικά τον χώρισε πέτυχε έναν από τους καλύτερους συμβιβασμούς σε διαζύγιο, καθώς πήρε 2,5 δισ. δολάρια και άλλα 100 εκατ. το χρόνο για μία περίοδο 13 ετών. Με έναν όρο όμως. Δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για άλλες πλαστικές επεμβάσεις.
Πολ Αλεν
Ο άσημος συνιδρυτής της Microsoft έχει τρέλα με την επιστημονική φαντασία. Από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα της συλλογής του η καρέκλα του Κάπτεν Κιρκ, από το πλατό του Star Trek. Εφτασε στο σημείο να συγκεντρώσει τόσα πολλά όμως, που πλέον δεν χωρούσαν στην έπαυλή του στο Σιάτλ, οπότε άνοιξε ένα μουσείο.
Πίτερ Τίελ
Συνιδρυτής της PayPal και μεγάλος επενδυτής του Facebook, έχει την τάση να διαθέτει τα χρήματά του σε επαναστατικές τεχνολογίες, όπως οι έρευνες για την τεχνητή νοημοσύνη ή τις πλωτές πόλεις.
Ινγκβαρ Κάμπραντ
Ενας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, κάτι που οφείλει στη δημιουργία του ΙΚΕΑ, αλλά είναι ολιγαρκής. Οδηγεί το ίδιο Volvo τα τελευταία 20 χρόνια- όταν δεν παίρνει τα μέσα μαζικής μεταφοράς- τον έχουν δει να παίρνει φακελάκια με αλάτι και πιπέρι από εστιατόρια, ενώ έχει παραδεχθεί ότι χρησιμοποιεί ξανά τα φακελάκια του τσαγιού. Ολη η επίπλωση του σπιτιού του είναι από το ΙΚΕΑ.
Νίκολας Μπεργκρούεν
Γνωστός και ως ο άστεγος εκατομμυριούχος. Η αξία του εκτιμάται στα 2,2 δισ. δολάρια, αλλά στα περιουσιακά του στοιχεία δεν υπάρχει κάποιο σπίτι. Αντί αυτού προτιμά να μετακινείται από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο. Εχει δηλώσει πως τα υλικά αγαθά είναι «βάρος», για αυτό πριν από μερικά χρόνια άρχισε να πουλάει τα σπίτια του, όπως και το μοναδικό αυτοκίνητο που είχε. Εχει αποφασίσει να αφήσει όλη την περιουσία του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και η πανάκριβη συλλογή τέχνης που έχει θα πάει σε ένα μουσείο στο Βερολίνο.
Μπιντζίνα Ιβανισβίλι
Ο επιχειρηματίας που διετέλεσε πρωθυπουργός της Γεωργίας μένει σε ένα γυάλινο σπίτι, με ιδιωτικό ζωολογικό κήπο όπου κόβουν βόλτες δεκάδες πιγκουίνοι. Του ανήκει ένα ολόκληρο χωριό στη δυτική Γεωργία, όπου το σπίτι του έχει θέμα «Τζέιμς Μποντ».
Τζεφ Μπέζος
Ο CEO και πρόεδρος της Amazon ιντριγκάρεται από τις πιο περίεργες επενδύσεις. Εχει διαθέσει χρήματα για την τοποθέτηση ενός τεράστιου ρολογιού στο εσωτερικό ενός βουνού στο Τέξας- κοστίζει 42 εκατ. δολάρια- το οποίο θα λειτουργεί για 10.000 χρόνια.

Κλάιβ Πάλμερ
Ιδιοκτήτης εταιρείας εξόρυξης μεταλλεύματος, που είναι από τους βασικούς παρόχους της Κίνας, έχει πολλές περίεργες ιδέες. Ανάμεσα στα σχέδια που είχε κατά καιρούς ήταν η κλωνοποίηση δεινοσαύρου για να τον βάλει σε ένα θέρετρο που έχει δημιουργήσει- απέτυχε παταγωδώς βέβαια- αλλά και η δημιουργία ενός ακριβούς αντιγράφου του Τιτανικού.
Ρίτσαρντ Μπράνσον
Για την εκκεντρικότητα του ιδρυτή της Virgin Group θα μπορούσαν να γραφτούν βιβλία. Είναι άλλωστε ο άνθρωπος που ίδρυσε την πρώτη εταιρεία για τον «διαστημικό τουρισμό», που πουλά εισιτήρια για αυτά τα ταξίδια για 200.000 δολάρια.
Σαλβατόρ Σερέτο
Αν και πάμπλουτος, ο Αυστραλός είχε μία από τις πιο απαράδεκτα εκκεντρικές συνήθειες. Συνήθιζε να αφοδεύει έξω από τις πόρτες των εστιατορίων στη γειτονιά του στο Σίδνεϊ. Διέφευγε για αρκετά χρόνια, μέχρι τη στιγμή που ένας ιδιοκτήτης έβαλε κρυφή κάμερα για να «συλλάβει» τον μυστηριώδη.
Γκράχαμ Πέντριλ
Ζούσε μία συνηθισμένη ζωή εκατομμυριούχου, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε ότι θέλει να γίνει ο πρώτος λευκός που θα περάσει την τελετή μύησης στη φυλή των Μασάι. Εκανε όσα υπαγόρευε η παράδοση- ανάμεσά τους να πιει τα ούρα ενός ταύρου- και όταν επέστρεψε στο Μπρίστολ κυκλοφορούσε με ένα ύφασμα τυλιγμένο γύρω του και σανδάλια. Τελικά άφησε την έπαυλή του στη Βρετανία και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κένυα, όπου ζει σε μία καλύβα από λάσπη.
Ρόμπερτ Κλαρκ Γκράχαμ
Δεν του αρκούσε να είναι ο ίδιος δυνατός, ήθελε και ο υπόλοιπος κόσμος να διαγράψει ανάλογη πορεία. Για να εκπληρώσει το όνειρό του, ο Αμερικανός ευγονιστής και επιχειρηματίας χρηματοδότησε μία τράπεζα σπέρματος με μοναδικό σκοπό να προσφέρει DNA για μελλοντικούς νικητές του βραβείου Νόμπελ. Αποτέλεσμα ήταν η γέννηση 200 απόλυτα φυσιολογικών μωρών, από τα οποία όμως κανένα δεν τιμήθηκε με το πολυπόθητο βραβείο.