13 Μαρ 2014

Εκτός ελέγχου οι ταραχές στην Τουρκία



tourkiataraxesΔύο νεκροί, ένας αστυνομικός και ένας νεαρός 22 ετών, είναι ο απολογισμός των οδομαχιών που έλαβαν χώρα την Τετάρτη στην Τουρκία, κατά τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την κηδεία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, του...
νεαρού που εξέπνευσε την Τρίτη, μετά από εννέα μήνες σε κώμα, λόγω τραυματισμού από δακρυγόνο κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί.
Ο 15χρονος χτυπήθηκε από δακρυγόνο ενώ είχε βγει προκειμένου να αγοράσει ψωμί, κατά τη διάρκεια των ταραχών που «σημάδεψαν» την Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι.
Ο αστυνομικός έχασε τη ζωή του στην πόλη Τούντζελι εν ώρα υπηρεσίας από καρδιακή προσβολή. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν το καρδιακό επεισόδιο οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που έκανε η Αστυνομία.
Η νομαρχία της Κωνσταντινούπολης επιβεβαίωσε τον θάνατο του νέου στο Όκμεϊνταν, μετά από ένοπλη συμπλοκή διαδηλωτών και υποστηρικτών του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα.
Επεισόδια σημειώθηκαν σε τουλάχιστον 32 πόλεις ανά την Τουρκία, με «επίκεντρο» των ταραχών την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.
Σκληρή «απάντηση» στις διαδηλώσεις της Τετάρτης επιφύλαξε ο πρωθυπουργός Ερντογάν, κατηγορώντας τους διαδηλωτές για «μη δημοκρατική στάση», ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 30ης Μαρτίου.
«Απευθύνω έκκληση προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που προκαλούν επεισόδια να επιδείξουν υπευθυνότητα. Όποιος έχει προβλήματα πρέπει να τα λύσει στην κάλπη στις 30 Μαρτίου», συμπλήρωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ερντογάν έχει διαμηνύσει πως θα παραιτηθεί εάν το κόμμα του AKP ηττηθεί στις επερχόμενες εκλογές.http://newsmail.gr/