3 Μαρ 2014

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΥΠΟ ΡΩΣΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ Η ΚΡΙΜΑΙΑ – ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥS G7 (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)



oukraniaΚαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν πρικυκλώσει την Κριμαίας, και την Ουκρανία να είναι έτοιμη για σύρραξη.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος ...
με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Ρώσοι δέχθηκαν να συζητήσουν μια εξομάλυνση αυτής της κρίσης.
Από την πλευρά τους οι Ρώσοι είπαν ότι θα συνεχίσουν την μεταξύ τους συνομιλία όμως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συνομιλήσουν με το Κίεβο καθώς πιστεύουν ότι δεν υπάρχει νόμιμη εξουσία αυτή η στιγμή στην Ουκρανία.
Ο Μεντβέντεφ χθες επανέλαβε ότι είναι πραξικοπηματική η εξουσία που είναι στο Κίεβο και ανέφερε ότι η διακυβέρνησή τους θα τερματιστεί με μια “νέα επανάσταση” , με μια νέα αιματοχυσία και πως ο μόνος πρόεδρος είναι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Η Ουκρανία κήρυξε την Κυριακή επιστράτευση και με βάση τις ρωσικές πηγές, το 1% 1,5% του πληθυσμού είναι υπόχρεο προς στράτευση και το οποίο εμφανίστηκε διατεθειμένο να επιστρατευθεί.
Από την άλλη πλευρά οι Αμερικανοί επικεντρώνονται σε οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά μέτρα και αποκλείουν τις στρατιωτικές επιλογές.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα μεταβεί την Τρίτη στο Κίεβο όπου θα εκφράσει όπως ανακοινώθηκε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για να προστατευθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ τον πρωθυπουργό της Πολωνίας και τον Βρετανό πρωθυπουργό και όλοι μαζί συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Παγώνουν» οι προετοιμασίες για τη σύνοδο του G8 στο Σότσι
Η ομάδα των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (G7) καταδίκασε την Κυριακή την επέμβαση της Ρωσίας στην και πάγωσε επί του παρόντος τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του G8, στην οποία μετέχει και η Ρωσία.
Η συγκεκριμένη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο.
«Οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώνονται και καταδικάζουν τη σαφή παραβίαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του G7.
«Έχουμε αποφασίσει προς το παρόν να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την προετοιμασία για την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι τον Ιούνιο», συμπληρώνεται.
Όπως διευκρινίζεται, η απόφαση για το πάγωμα των προετοιμασιών της συνόδου στο Σότσι θα παραμείνει σε ισχύ «έως ότου το περιβάλλον γίνει και πάλι θετικό σε σημαντικές συζητήσεις της ομάδας των G-8».

Οικονομική στήριξη στην Ουκρανία υπόσχεται το G7
Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη (G7) ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι είναι διατεθειμένοι να παράσχουν «ισχυρή οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία».
Ανακοίνωσαν επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στέλνει αυτή την εβδομάδα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Κίεβο για την παροχή χρηματοοικονομικών και πολιτικών συμβουλών ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με πιο πιεστικό τρόπο.
«Η στήριξη του ΔΝΤ θα είναι κρίσιμη για το ξεκλείδωμα επιπλέον βοήθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα, άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, την Ε.Ε. καθώς επίσης και από διμερείς πηγές», ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών σε κοινή τους δήλωση.
«Έχουμε επίσης δεσμευτεί να κινητοποιήσουμε μια ταχεία τεχνική βοήθεια για να στηριχθεί η Ουκρανία στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών, των κανονιστικών ρυθμίσεων όσο και στην καταπολέμηση της διαφθοράς», προστίθεται στην ανακοίνωση του G7

“Εσχάτη προδοσία”
Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ασκεί δίωξης για εσχάτη προδοσία εναντίον του επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της χώρας, κατηγορώντας τον ότι παρέδωσε το αρχηγείο του, στη Σεβαστούπολη, μόλις κατά τη δεύτερη ημέρα άσκησης των καθηκόντων του.
“Κατά την διάρκεια του αποκλεισμού από ρωσικές δυνάμεις του κεντρικού αρχηγείου του ναυτικού, ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι αρνήθηκε να αντισταθεί και παρέδωσε τα όπλα του”, δήλωσε η Βικτόρια Σιουμάρ, αναπληρώτρια γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας.
“Η εισαγγελία κίνησε μια ποινική δίωξη εναντίον του Ντένις Μπερεζόφσκι βάσει του άρθρου 111: εσχάτη προδοσία”, πρόσθεσε.
Δημοψήφισμα
Ο Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, πρόεδρος της βουλής της Αυτόνομης Περιοχής της Κριμαίας, είπε πως πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες θα ερωτηθούν εάν επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της από την Ουκρανία.
Το δημοψήφισμα σχεδιάζεται να διεξαχθεί την 30ή Μαρτίου.