17 Μαρ 2014

Παράγοντας Πλεόνασμα από το πτώμα της Ελληνικής Οικονομίας... Πηγή:www.capital.gr

Του Νίκου Κομσέλη

Την μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών φαίνεται πως προσπαθεί να στήσει η συγκυβέρνηση με το λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα». Απάτη κατ’ αρχήν λογιστική καθώς περιλαμβάνει ποσά τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από ...
το δημόσιο και πιθανότατα να μην εισπραχθούν ποτέ όπως και δεν περιλαμβάνει ποσά τα οποία έπρεπε να πληρωθούν στον ιδιωτικό τομέα και δεν πληρώθηκαν δημιουργώντας αντίστοιχα έλλειμμα σε ιδιώτες που έχουν επιστροφή φόρου η ΦΠΑ μεταξύ των οποίων και εξαγωγείς όπως και επιχειρήσεις και προμηθευτές του κράτους.
Συνεπώς η απάτη είναι και επικοινωνιακή καθώς Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρούν να πείσουν έναν ολόκληρο λαό για μία αμφίβολη επιτυχία της συγκυβέρνησης την στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως οι πολιτικές τους επέτειναν την ύφεση και την νεανική ανεργία, προκάλεσαν το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και προσφάτως πάγωσαν την αγορά ακινήτων το τελευταίο δίμηνο! Προσπαθούν να πείσουν πως οι θυσίες των Ελληνικών παραγωγικών τάξεων, ο εξευτελισμός τους, ο οικονομικός εξανδραποδισμός τους επιτέλους έπιασαν τόπο την ώρα που γνωρίζουμε ότι η κομματική τους πελατεία έμεινε αλώβητη παρά το γεγονός ότι ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το κατάντημα της χώρας.

Το «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι επίσης απάτη επειδή στερείται βιωσιμότητας. Ο οποιοσδήποτε εάν σταματήσει να πληρώνει τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις του για ένα χρόνο θα μπορέσει να παρουσιάσει πλεόνασμα. Του χρόνου όμως είναι πολύ πιθανό όχι απλώς να μείνει χωρίς ρεύμα αλλά και να χάσει και το σπίτι του. Το πλεόνασμα προκειμένου να είναι βιώσιμο λοιπόν θα πρέπει τα όποια μέτρα παρθούν να μην είναι εκτάκτου χαρακτήρα αλλά να μπορούν να ληφθούν και στα επόμενα χρόνια. Στην δική μας περίπτωση τα μέτρα που λαμβάνονται απλά νεκρώνουν τις εναπομείνασες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας επιτείνοντας το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την μετανάστευση ενώ με τους φόρους στα ακίνητα και αυτοκίνητα εξαντλούνται οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις. Το αποτέλεσμα των μέτρων αυτών στα επόμενα χρόνια εάν συνεχιστούν θα είναι απλά η δήμευση των Ελληνικών περιουσιών και η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους προς το κράτος επιτείνοντας την ύφεση και την ανεργία εξαθλιώνοντας τους Έλληνες και καθιστώντας την χώρα μόνιμο επαίτη της Ευρώπης. Τα μέτρα αυτά ουσιαστικά μονιμοποιούν την  μνημονιακή κατάσταση της χώρας προκειμένου να μην διενεργηθούν οι μεταρρυθμίσεις, να μην παταχθεί η διαφθορά και να μην θιγούν τα συμφέροντα που κρατούν με νύχια και με δόντια στην εξουσία μια κυβέρνηση η οποία έπρεπε να είχε πέσει προ πολλού.

Η απάτη όμως δεν στρέφεται μονάχα εναντίον του Ελληνικού λαού αλλά τείνει να πάρει και διαστάσεις διεθνείς καθώς επιχειρείται να εξαπατηθεί και η τρόικα. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης καθιστούν την Ελλάδα μόνιμο Ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν είναι τυχαίο που στον υπολογισμό του πλεονάσματος δέχονται μόνο τις εισροές που προέρχονται από μέτρα μονίμου χαρακτήρα. Δυστυχώς για τους κυβερνώντες η τρόικα δεν θα τους κάνει τη χάρη να αναγνωρίσει οποιοδήποτε πλεόνασμα βασίζεται σε εξάντληση των πόρων της ιδιωτικής οικονομίας και είναι ευκαιριακού χαρακτήρα.

Οποιοδήποτε πλεόνασμα βασίζεται στην εξάντληση των ιδιωτικών καταθέσεων με την οικονομία σε ύφεση και την οικονομική δραστηριότητα να φθίνει καθημερινά, δεν μπορεί να έχει διάρκεια ζωής παρά μόνο όσο αντέχουν να το συντηρούν με το υστέρημα τους οι Έλληνες. Όταν εξαντληθούν τα αποθέματα των Ελληνικών οικογενειών για την αρρώστια η για την ώρα της ανάγκης και εφ’ όσον τα ίδια μέτρα συνεχιστούν τότε το έλλειμμα θα θεριέψει μαζί με τα ιδιωτικά χρέη προς το κράτος τα οποία θα δημιουργήσουν νέες στρατιές νεόπτωχων, ακτημόνων και καταδικασμένων στην μαύρη εργασία.

Η κυβέρνηση με το πρωτογενές πλεόνασμα προσπαθεί να μας πείσει ότι επιτέλους υπάρχει φώς στην άκρη του τούνελ. Αυτό που μας κρύβουν ότι δεν πρόκειται για το φώς της εξόδου από αυτό αλλά από τους προβολείς του τραίνου που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση. Και η σύγκρουση θα είναι σφοδρή αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να την καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο με την υπερφορολόγηση. Την ίδια στιγμή όμως με το τραίνο έχουν συγκρουστεί χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδιώτες και ιδιοκτήτες λόγω των καταστροφικών πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων που δεν γίνονται 5 χρόνια τώρα.

Κανένα πλεόνασμα δεν είναι βιώσιμο εκτός και αν στηρίζεται σε μέτρα μονίμου χαρακτήρα τα οποία δεν μπορούν να αφορούν έκτακτα χαράτσια τα οποία έγιναν μόνιμα, έκτακτες «εισφορές αλληλεγγύης» οι οποίες ενσωματώνονται στην φορολογική δήλωση και σε φόρους πολυτελείας σε εξαθλιωμένους που δεν μπορούν ούτε καν να ξεπουλήσουν την περιουσία τους. Με τα τέλη παγώνει η αγορά αυτοκινήτου, με τον φόρο υπεραξίας παγώνει η αγορά ακινήτων, με τα πανάκριβα διόδια αδειάζουν οι δρόμοι και με την μη επιστροφή ΦΠΑ καταστρέφονται οι εξαγωγείς. Την ίδια στιγμή το παρασιτικό διεφθαρμένο κράτος του κ Σαμαρά και Βενιζέλου παραμένει αλώβητο μέσα στην καταστροφή για να τους στηρίξει και πάλι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρωτογενή πλεονάσματα που μετατρέπουν την εγχώρια οικονομία σε κρανίου τόπο. Η Ελλάδα χρειάζεται μακρόπνοο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη των υγιών δυνάμεων κόντρα στο συμφέρον της κομματικής πελατείας των κυβερνώντων που στραγγαλίζουν οτιδήποτε δημιουργικό έχει αυτός ο τόπος.

* Ο κ. Νίκος Κομσέλης είναι Επιχειρηματίας

Komselis@otenet.gr
Ακολουθήστε τον Νίκο Κομσέλη στο Twitter: @NKomselis


Πηγή:www.capital.gr