15 Απρ 2014

Θα μας πάρουν... μέτρα, για πακέτο έως 20 δισ.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ 
Η επιστροφή στις αγορές ενθουσίασε
τον άστεγο που ζει με συσσίτιο...
Tην επόμενη μέρα των διαπραγματεύσεων σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών μετά την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Στο οικονομικό επιτελείο κινούνται σε τρεις άξονες, καθώς αυτή την εποχή εκκρεμούν:
1. Η απόφαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν επίσημα στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακά εδώ και αρκετό καιρό και μάλιστα στην αρχή με την Ελλάδα απούσα. Οι πρώτες επαφές ξεκίνησαν στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup...
του Ιανουαρίου και σε αυτές συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την Κομισιόν, την ΕΚΤ, την Ευρωζώνη, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Σόιμπλε και Μοσκοβισί, ενώ δεν είχε κληθεί ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τότε ο κ. Σόιμπλε παρουσίασε το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το Βερολίνο για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των υπόλοιπων εταίρων σχετικά με τις αποφάσεις που θα καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Στην πορεία το σχέδιο το αποδέχθηκε πλήρως και η Ελλάδα, αφού πρώτα το είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους η Γερμανία, η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Ελλάδα αναγκάστηκε να ξεχάσει κάθε σκέψη νέου «κουρέματος» (μετά και το γνωστό πλέον «forget it Giannis» που είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στον Ελληνα ομόλογό του) και να υιοθετήσει πλήρως τη γερμανική πρόταση για επιμήκυνση της λήξης των δανείων και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η γερμανική λύση θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δίνοντας έτσι ανάσα στην ελληνική οικονομία, παρέχοντάς της στο μέλλον τη δυνατότητα για σταθερή έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγων.
Ωστόσο, η συμφωνία για τη διαχείριση του χρέους δεν θα είναι εύκολη για την ελληνική πλευρά, καθώς οι εταίροι-δανειστές θα θέσουν νέους όρους ώστε να διατηρήσουν τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και μαζί το δικαίωμα να επιβάλλουν νέες δεσμεύσεις στην ελληνική κυβέρνηση.
Η συμφωνία βέβαια δεν θα περιέχει μόνο τη διαχείριση του χρέους αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα έρθει «πακέτο» με το νέο δάνειο.
2. Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Μόνο λίγες ώρες μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, οι εταίροι-δανειστές έσπευσαν να προειδοποιήσουν την Ελλάδα ότι η κρίση δεν τελείωσε και μαζί της δεν τελείωσαν τα δάνεια και τα μνημόνια για τη χώρα.
Ξένοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες έως την Ουάσιγκτον και από το Βερολίνο έως και εδώ την Αθήνα, αφού χαιρέτισαν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, κατέστησαν σαφές ότι η χώρα δεν μπορεί ακόμα να βασιστεί στο δανεισμό μέσω ομολόγων και για αυτό θα χρειαστεί να λάβει και νέο δάνειο ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από το 2015.
Αν και προς το παρόν στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τελικά δεν θα υπάρξει ανάγκη λήψης νέου δανείου, το ΔΝΤ έχει ενημερώσει τους Ευρωπαίους ότι αν δεν υπάρξει νέα χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας, το Ταμείο θα αποχωρήσει αποσύροντας μαζί και τα κεφάλαιά του.
Ηδη στις Βρυξέλλες σχεδιάζεται νέο χρηματοδοτικό πακέτο το οποίο αναμένεται να είναι από 15 έως και 20 δισ. ευρώ, και θεωρείται δεδομένο ότι θα συνοδεύεται από μια νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών με νέους όρους και απαιτήσεις.
3. Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων που έχει ορίσει η Κομισιόν ώστε να προχωρήσει στην εκταμίευση των τριών υποδόσεων συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ.
Πριν βέβαια οι δανειστές και η Ελλάδα προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της διπλής συμφωνίας, η οποία δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο του 2014, η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, ώστε να εισπράξει τις τρεις υποδόσεις που αποφάσισε το Eurogroup της Αθήνας.
Εως το τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τουλάχιστον τα 12 προαπαιτούμενα για να λάβει τις δύο υποδόσεις των 1 δισ. ευρώ η κάθε μία. Ο κατάλογος των μέτρων είναι μακρύς και η εφαρμογή όπως και η ψήφισή τους από τη Βουλή κρύβει και νέους κινδύνους πρόκλησης ενός ακόμα ενδοκυβερνητικού θρίλερ.
Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία πρόκλησης πολιτικού «ατυχήματος» τουλάχιστον έως τον Ιούλιο, καθώς, όπως λένε οι ίδιες πηγές, τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν μέτρα που δεν θα προκαλέσουν αναταράξεις όπως:
* Παρεμβάσεις στη νομοθεσία του εμπορίου.
* Κατάργηση συγχώνευσης των φόρων υπέρ τρίτων.
* Ενίσχυση του πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
* Μηχανισμό για τη βελτίωση της ανάκτησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
*Μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη.
* Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
* Μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.
Βαρύ το φθινόπωρο
Αντίθετα το φθινόπωρο προμηνύεται ιδιαίτερα βαρύ, καθώς στην ατζέντα των συνομιλιών με την τρόικα, η οποία αναμένεται να επιστρέψει στα τέλη του καλοκαιριού, περιλαμβάνονται όλα τα καυτά ζητήματα που πήραν αναβολή ελέω εκλογών.
Ηδη είναι γνωστό ότι με την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας θα ανοίξει και πάλι το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τις διεθνείς πρακτικές.
Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, με επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία, ώστε να καταβάλλουν συντάξεις και εφάπαξ μόνο βάσει των εισφορών που εισπράττουν από τους ασφαλισμένους.
Σε εκκρεμότητα επίσης είναι η συζήτηση για το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας στο Δημόσιο, το νέο κύμα μεταρρυθμίσεων στις αγορές, τα κόκκινα δάνεια, τα κλειστά επαγγέλματα και άλλα πεδία.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ από enet