3 Απρ 2014

Τάκης Μπαλτάκος – Το «alter ego» του Αντώνη Σαμαρά


mbaltakos_samarasΑγωνιώδης είναι η προσπάθεια που καταβάλει τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παρουσιασθεί ότι ο Τάκης Μπαλτάκος είχε αυτονομηθεί από την κυβερνητική γραμμή και ουσιαστικά ασκούσε προσωπική πολιτική.

Η προσπάθεια όμως του Α. Σαμαρά να «πετάξει από πάνω του» τον πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου φαίνεται ότι πέφτει στο κενό. Και αυτό διότι μέχρι και την περασμένη Κυριακή ο Τ. Μπαλτάκος ήταν εκείνος που καθήμενος πίσω από τα υπουργικά έδρανα έδινε στα χέρια των υπουργών τις τροπολογίες που επιθυμούσε το Μαξίμου να περάσουν σε κάθε νομοσχέδιο που συζητούνταν στην Ολομέλεια.
Στην πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Γ. Στουρνάρα, μετά την «πατάτα» του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη, να αποδεχθεί την πρόταση, αν και δεν είχε παρέλθει το εξάμηνο που απαιτείται από την προηγούμενη, ο Τάκης Μπαλτάκος μαζί με τον Ε. Βενιζέλο επιστρατεύθηκαν για να βγάλουν τα «κάστανα από τη φωτιά» συσκεπτόμενοι στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.
Όποτε ο Τ. Μπαλτάκος βρίσκονταν στα υπουργικά ψιθυρίζοντας στο αυτί των υπουργών, κάτι δεν πήγαινε καλά στη συζήτηση ενός νομοσχεδίου. Ουσιαστικά ο πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν πανίσχυρος και απολάμβανε της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.
Οι απόψεις όμως του Τ. Μπαλτάκου όχι μόνο δεν ήταν προσωπικές, αλλά εξέφραζαν το πνεύμα του περιβάλλοντος του Α. Σαμαρά. Ο πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωνε αντικομουνιστής και υπέρμαχος της θεωρίας των δύο άκρων «πατέρας» της οποίας είναι ένας άλλος στενός συνεργάτης και σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Στο τέλος του 2013, σάλος προκλήθηκε τη Βουλή από την αποκάλυψη σχετικά με τον διορισμό του γιου του Τάκη Μπαλτάκου στο Λιμενικό Σώμα, ενώ στο Μαξίμου προκάλεσε προβληματισμό από την απόφασή του για αλλαγή της σύνθεσης της ομάδας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα της «Διαύγειας» για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.
http://www.nez.gr/archives/34142