3 Απρ 2014

Πουστόγεροι και γόνοι με βαθιές τσέπες

Apostolos-Kaklamanis-570Γράφει το Παρατηρητήριο
του Lykavitos.gr
Όλοι στον ίδιο πάγκο του ίδιου χασάπη καταλήγουν.
Το 1998, μέγας και πολύς Πρόεδρος της Βουλής, ο Απόστολος Κακλαμάνης είχε ξεφτιλίσει τον Γιώργο Παπανδρέου όταν ήταν αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Αυτός είχε πάει ως Γιωργάκης να απαντήσει σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τον Νίκολας Μπερνς, τον αμερικανό πρέσβη που αλώνιζε τότε.
Καθώς ο Γιωργάκης ψέλλιζε κάτι διάφορα με το γνωστό βλέμμα της χαπακωμένης αγελάδας, ο Αποστόλης πετάχτηκε από το βήμα, του πήρε το λόγο και του πέταξε στα μούτρα τα περί ανθύπατου για να του δείξει πως αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ ένας αληθινός ΠΑΣΟΚος.
Άλαλος ο άμπαλος ο Γιωργάκης δεν είπε τίποτε. Τα μάζεψε και πήγε για γυμναστική.
Παπανδρέου και Κακλαμάνης βρέθηκαν στον ίδιο πάγκο την Κυριακή. Όχι ψήφισε ο ένας στον τραπεζικό νόμο, παρών ο άλλος.
Μόνο που αντί να τραβήξει ο Αποστόλης το αυτί του Γιωργάκη, όπως είχε γίνει κάποτε, τους έκανε ρόμπες ο Βενιζέλος.
Τον ένα τον είπε «πουστόγερο» εις επήκοον όλης της Βουλής.
Τον άλλο τον ξέχεσε στο γραφείο του σαν να ήταν ένα τίποτα.
Άλαλος πάλι ο Γιωργάκης, κάτι έλεγε περί Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ο Παπανδρέου δεν υπήρξε πάντα εχθρός των τραπεζιτών. Το μαύρο 2005-2007 το ΠΑΣΟΚ επέζησε (και ο αρχηγός του έκανε ταξιδάκια και είχε συνδρομές σε όλα τα γυμναστήρια της Αθήνας) χάρη σε ευγενή χορηγία της Τραπέζης Πειραιώς.
Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ είχε βγει στα κεραμίδια όταν ο Αράπογλου πάντρεψε την Εθνική με την τουρκική Finansbank το 2006. Χαλούσε το ριζότο του Σάλλα η κίνηση.
Τα διάφορα πουστόπαιδα της καλής Αθηναϊκής κοινωνίας γνωρίζουν επίσης ότι μεγάλη οικογένεια είναι ο διαχρονικός χορηγός των Παπανδρέου στην οποία ο Ανδρέας κληροδότησε μόνο το όνομά του.
Ήξερε ότι υπήρχαν πολλοί άλλοι να τσοντάρουν και δεν ανησυχούσε για τα υπόλοιπα.
Με κάτι τέτοια (κοφίνια με λεφτά πήγαιναν στο Καστρί πριν τις εκλογές του 2009) ζουν οι Παπανδρέου.
Αλλά και με τα μαύρα από χρυσό τρίγωνο όχι της ηρωίνης στην Ασία αλλά μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου (ε, Φίλιππε), του ΥΠΕΞ (ε, Δημητράκη) και της ΕΥΠ (από την οποία ο πρέσβης Κώστας την έκανε Λούης για Λονδίνο).
Όσο για τον Αποστόλη, αυτός το έχει κάνει επάγγελμα να βρίζει τη διαπλοκή και να τακιμιάζει μαζί της.
Ως Πρόεδρος της Βουλής είχε ανοιχτή γραμμή (συνήθως μετά τα μεσάνυχτα) με όλα τα αφεντικά (με τα οποία τα έβαζε τη μέρα).
Παραλίγο να γίνει και Πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του ’11, σχεδόν το κατάφερε για έντεκα ώρες, αλλά τον έφαγε ο Παπαδήμος.
Γεφυροποιός από την εποχή της χούντας (τον πρόλαβε και τον έσωσε η εξέγερση του Πολυτεχνείου), ο «πουστόγερος» δοξάζει το «μάθε τέχνη και άστηνε»…